Posna i mrsna riblja jela

POSNA JELA

Fileti brancina sa agrumima

Sastojci: 

-4 fileta brancina
-1 beli deo struka praziluka
-2 zelena limuna
-2 netretirane narandže
-2 struka mladog luka
-60 g posnog margarina
-100 ml riblje čorbe
-1 kašičica iseckanog vlašca
-maslinovo ulje
-so i biber

Fileti brancina sa agrumima

Priprema:

Zagrejte rernu na 210 stepeni. Operite limun i narandže i narežite na tanke kolutove. Praziluk i mladi luk očistite i sitno iseckajte. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i 10 g margarina, kratko propržite praziluk i mladi luk i potom sipajte u vatrostalnu posudu. Prelijte ribljom čorbom, pa preko luka rasporedite filete brancina. Posolite i pobiberite, prekrijte kolutovima agruma i dodajte 20 g margarina. Prekrijte masnim papirom i pecite 10-15 minuta. Potom izvadite filete i stavite u topao tanjir. Procedite sok sa dna posude u manju činiju, dodajte preostali margarin i umutite. Po želji dodajte malo soli i bibera, umešajte seckani vlašac i sipajte preko fileta. Poslužite uz bareni pirinač ili krompir.

Ekspres tartar

Sastojci: 

-150 g fileta deverike bez kože
-150 g fileta bakalara bez kože
-150 g fileta brancina bez kože
-1 grejpfrut
-3 glavice mladog luka
-1 limun
-veza vlašca
-2 kašike maslinovog ulja
-so i biber

Ekspres tartar

Priprema:

Sve tri vrste ribljih fileta isecite na male kocke i stavite u činiju. Posolite i pobiberite, prelijte sokom od limuna, promešajte, prekrijte folijom i ostavite da se hladi u frižideru. Oljuštite grejp, razdvojite kriške i uklonite kožice. Pulpu isecite na kockice i ostavite u frižideru. Mladi crni luk oljuštite i sitno iseckajte. U većoj činiji pomešajte iseckane filete, ulje, grejp i crni luk, posolite i pobiberite i začinite uljem. Pospite seckanim vlašcem i poslužite uz vruć tost hleb.

Oslić na povrću

Sastojci: 

-600 g fileta oslića
-4 velika paradajza
-4 glavice crnog luka
-4 kašike maslinovog ulja
-2 kašike seckanog svežeg peršuna
-so i biber

Oslić na povrću

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Paradajz operite i isecite na kolutove. Crni luk oljuštite i takođe isecite na tanke kolutove. Poređajte paradajz i crni luk na dnu vatrostalne činije pa preko povrća rasporedite filete oslića. Prelijte ih uljem, posolite i pobiberite po želji i pecite 30-40 minuta. Neposredno pre posluženja dodajte iseckani peršun. Poslužite uz baren krompir.

MRSNA JELA

Smuđ u belom vinu 

Sastojci: 

-600 g fileta smuđa
-20 g putera
-150 ml belog vina
-100 ml krem pavlake
-4 glavice mladog crnog luka
-6 srca artičoke
-2 šargarepe
-1 kašika seckanog peršuna
-so i biber

Smuđ u bijelom vinu

Priprema:

Šargarepu oljuštite i narežite na štapiće. Očistite mladi luk i presecite na pola. Srca artičoke operite i isecite na polovine ili četvrtine. U tiganju rastopite puter i kratko propržite crni luk, šargarepu i artičoke. Prelijte vinom, posolite i pobiberite i ostavite da se krčka desetak minuta na umerenoj temperaturi. Potom umešajte pavlaku, rasporedite filete smuđa, poklopite i kuvajte 10-15 minuta. Na kraju pospite peršunom i poslužite dok je vruće uz baren krompir.

List u senf sosu

Sastojci: 

-6 fileta ribe list
-1 zeleni limun
-500 ml ribljeg bujona
-130 g putera
-3 glavice crnog luka
-2 kašike senfa
-1 kašika suvog peršuna
-1 kašika belog vinskog sirćeta
-2 kašike belog vina
-so i biber

List u senf sosu

Priprema:

Isecite puter na komadiće i ostavite u frižideru da se stegne. Crni luk oljuštite, sitno iseckajte i kratko izdinstajte u šerpi sa belim vinom i sirćetom na umerenoj temperaturi. Kada smesa postane kašasta, sklonite sa ringle i procedite kako biste dobili kašiku soka. Potom vratite sok u šerpu, dodajte peršun i senf, pa na umerenoj temperaturi umešajte puter neprestano muteći dok ne dobijete kremsati sos. Posolite i pobiberite po želji, sklonite sa ringle i držite na toplom. U šerpi zagrejte riblji bujon, urolujte filete lista, uvežite koncem, stavite u šerpu i kuvajte 7-10 minuta. Poslužite odmah uz topao sos i kriške zelenog limuna.

Slani kolač od lososa i špargle

Sastojci: 

-400 g fileta lososa
-2 kriške dimljenog lososa
-800 g zelene špargle
-600 g krem sira
-1 jaje
-1 veza mirođije
-3 lista želatina
-so i biber

Slani kolač od lososa i špargle

Priprema:

Isecite krajeve špargle, obarite ih 10 minuta u posoljenoj kipućoj vodi, iscedite i ostavite da se ohlade. Rastvorite želatin u hladnoj vodi prema uputstvu sa pakovanja. Filete dimljenog i svežeg lososa sitno iseckajte. Mirođiju operite, osušite na salveti od papira i sitno iseckajte. U činiji pomešajte želatin, sir, jaje i mirođiju. Posolite i pobiberite. Zagrejte rernu na 210 stepeni. Kalup za kolač obložite masnim papirom. Na dnu stavite trećinu mešavine sa sirom, potom rasporedite polovinu špargle i polovinu seckanog lososa. Zatim ponovite postupak dok ne istrošite sav materijal, tako na na vrhu bude sloj mešavine sa sirom. Pecite u rerni, na pari, 35-40 minuta. Gotov slani kolač ohladite na sobnoj temperaturi i potom stavite u frižider. Poslužite narednog dana.

Pikantni kroketi

Sastojci: 

-600 g oslića
-200 g prezle
-100 g sira
-2 krompira
-1 šargarepa
-1 glavica crnog luka
-1 šaka spanaća
-1 jaje + 1 žumance
-1 veza začinskih trava
-40 g putera
-30 g kapara
-4 kašike maslinovog ulja
-so i biber

Pikantni kroketi

Priprema:

Filete oslića stavite u šerpu sa posoljenom hladnom vodom i dodajte začinske trave. Zagrejte na umerenoj temperaturi, kuvajte pet minuta i potom iscedite. Krompir i šargarepu oljuštite, krupno narendajte i skuvajte na pari. Izgnječite filete viljuškom i stavite u činiju. Dodajte kuvani krompir, šargarepu, sitno seckani crni luk, sir, kapar, seckani spanać, 6 kašika prezle, 2 kašike ulja, jedno celo jaje i još jedno žumance. Posolite i pobiberite i dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Oblikujte 12 kroketa, uvaljajte ih u preostalu prezlu i ostavite da odstoje 2 sata u frižideru. Potom zagrejte ulje i puter u tiganju i ispržite krokete 5-7 minuta. Povremeno ih okrenite. Poslužite uz kriške limuna i ljuti sos.

 Preuzeto sa: novosti.rs

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena