Ribolov šarana


Latinski: Cyprinus carpio
Engleski: Carp
Francuski: Carpe
Talijanski: Carpa
Njemački: Karpfen
Naraste do 45 kg
Prosjek: 1 -5 kg
Zabrana ribolova: 1.4. - 31.5.
Minimalna dužina: 40 cm
Zabrana se ne odnosi na ljuskavi, veleljuskavi, maloljuskavi i goli ribnjački fenotip šarana.

Divlji šaran je riba krasna, uska, vretenasta tijela prekrivena zlatnožutim ljuskama.

Ribnjački ljuskavi šaran također je prekriven zlatnožutim ljuskama, ali je zbijena tijela i istaknutijeg hrpta.

Veleljuskavi šaran (cajler) jednake je građe tijela, alikrupne ljuske protežu mu se samo po bokovima.

Maloljuskavi šaran (špigler) iste je građe, a ljuske su mu povezane po hrptu i ima skupinu ljusaka na repu. Takve građe je i goli šaran, ali je on potpuno bez ljusaka. Šarana krasi i velika leđna peraja. Na gornjoj usni ima dva para brkova (po tome ga je najlakše razlikovati od babuške).

Šaran se mrijesti u lipnju i srpnju. Tada ženka položi do milijun jaja. Hrani se beskralježnjacima dna i hranom biljnog podrijetla.

Posljednjih tridesetak godina šaran je, u svjetskim razmjerima, postao jedna od najpopularnijih sportskih riba.

PRIBOR ZA RIBOLOV ŠARANA

Šaran je stanovnik nizinskih voda. Voli mirna i duboka mjesta u rijekama. Nastanjuje veće i manje nizinske akumulacije, jezera, šljunčare, a posebice ga ima u malim ''sportskim ribnjacima'' gdje uz naplatu dnevne karte brojna ribička društva omogućuju ribolov manjih, konzumnih primjeraka.

Najbolje vrijeme za ribolov je od lipnja pa nadalje, duboko u jesen. Iako zimi miruje i povlači se u krtog, najveći fanatici modernog šaranskog ribolova u ekstremnim varijantama ovog sporta love i po najvećoj hladnoći i zimi, s obala prekrivenih snijegom. Što se doba dana tiče, najbolje je vrijeme ujutro i kasno navečer.

Može se loviti gotovo svim tehnikama ribolova. Lovljen je čak i na varalicu. Može se loviti posebnim kreacijama muha na sportskim ribnjacima. No, to su iznimke.

U ribolovu krupnog šarana na većim površinama, u višednevnu išekivanju, na hranjenu mjestu koriste se do 4 m dugi štapovi akcije C ili D, težine bacanja od 2,5 do 3 lb, u kompletu s baitrunner rolama (slobodnog hoda kalema) kapaciteta kalema cca 200 m najlona 0,35 do 0,40 mm ili klasičnim stacioniranim rolama velikog kapaciteta.

Udice za šarana kratka su tijela br. 8 - 2. U modernom šaranskom ribolovu najviše se koriste za mamac boile i kukuruz, postavljeni na dlaku.

Ako šaranskom ribolovu pristupate više rekreativno, onda će za manju vodu odlično poslužiti običan teleskopski štap dužine do 4,5 m, akcije B ili C s rolom kapaciteta 100 m, najlona 0,30 mm i manjim udicama. Sistem je s plovkom ili bez njega (tada kao signalizator služi ''majmun'', karika i sl.). Jednostano se zabaci na dno, a mjesto se primami s nekoliko kugli šaranske primame i dohranjuje povremenim praćkanjem kukuruza.

Posebna je draž ribolov šarana match tehnikom i robustnim carp štekama, na crve, gliste ili zrno kukuruza. U tom segmentu, s finim priborom, tanak najlon, pruža poseban užitak, a svjetski natjecatelji i rekreativci u vagler i ribolovu udicom na plovak razvili su niz finesa i sistema te taktike hranjenja za takav ribolov.

Ribolov štekama (polagaljkama) na tzv. karpodromomima veoma je popularan u nekim zemljama. Guma provučena kroz vršni dio štapa (top set) omogućuje ulove i krupnih šarana, težih od 5 kg. Lovi se lakim sistemima s plovkom, napravljenim od finog tankog najlona. Za mamac se najčešće koriste kukuruz šećerac, crvi, gujavice, pelete.

Ljeti se šarane može loviti i na površini, na koricu kruha s vodenom kuglom.

Primamljivanje ima veoma važnu ulogu za uspješan ribolov šarana. Manji se primjerci najviše primamljuju brašanastom hranom i povremenim ubacivanjem kukuruza, boila i sl., a veliki sustavnim pripremanjem mjesta ribolova prije smaog ribolova, raznim vrstama primame, od boila, preko peleta do kukuruza, pa i kugli brašanaste hrane.

Arome i razni aditivi u toj priči imaju veliku ulogu. Jednako tako i razni dipovi ili umakalje za mamce (boile, kukuruz i sl.) kojima se tretiraju mamci da bi bili privlačniji šaranu.

MAMCI ZA RIBOLOV ŠARANA

Od mamaca u obzir dolaze ponajviše boilie raznih mirisa i okusa te kukuruz postavljen na ''dlaku'', to jest ispod udice. Odlični su mamci za šarana, pogotovo u ribolovu s plovkom, i crvi, gujavice, kruh i razno tijesto - žganci.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena