Pecanje klena


Latinski: Leuciscus cephalus
Engleski: Chub
Francuski: Chevaine
Talijanski: Cavedano
Njemački: Döbel
Naraste do: 7 kg
Prosjek: do 1 kg
Nije zaštićen lovostajem i minimalnom dužinom.

Klen je lijepa riba, pravilne građe tijela, velike glave i velikih usta. Leđa su mu nešto tamnija, a bokovi bijeli, srebrnasti. Karakteriziraju ga krupne ljuske koje pravilno pokrivaju cijelo tijelo. Peraje su malo crvenkaste ili narančaste. Zahvaljujući okruglu izduženu tijelu, klen brzo pliva pa plijen napada brzo i silovito.

Riječ je o opreznoj ribi koja živi u jatu. Veći primjerci samuju. Mrijesti se u svibnju i lipnju. Tada ženka položi i po 100.000 jaja.

Klen je riba za sva godišnja doba. Nastanjuje otvorene, ali i zatvorene vode (ponajprije akumulacije i šoderice) širom Europe. Zalazi i u gornje pastrvske regije rijeka i potoka. No, treba ga najviše tražiti u nizinskim, šaranskim dijelovima rijeka te potocima i manjim rječicama, do mrenskog dijela. U zimsko vrijeme nalazimo ga u dubljišima, odnosno oko podvodnih prepreka (kamenja, panjeva,potopljenih stabala), a u toplijem dijelu godine oko brzaka, na preljevima iz dubine u plićinu.

Izvanredna je sportska riba. Lovi se cijele godine, a na jelovniku ima gotovo sve što se može provariti. Između ostaloga tu su: mahovina, jagode, grožđe, šljive, trešnje, dud, sitna riba, rakovi, žabe, miševi (u nekim ga krajevima još uvijek zovu mausmliger ili mišolovac), kukci (skakavci, krumpirova zlatica, rovac, kućna muha ...), otpaci životinja (crijeva, usirena krv, slanina, komadići mesa...), kruh, žganci, gliste, crvići, krvni crvi, gusjenice, pijavice itd.

Tako širok krug mamaca otkriva da se klen može loviti gotovo svim poznatim tehnikama ribolova. Prirodnim mamcima lovi se plovčenjem u pokretu ili čekanjem, a umjetnim mamcima najčešće blinkeraškom, spin tehnikom. Zagriženi mušičari uspješno ga love i mušičarskim priborom raznim muhama, nimfama i sl. (ovisno o dobu godine).

PRIBOR ZA RIBOLOV KLENA

U ribolovu plovkom koristi se običan štap s rolom ili bez nje, dužine do 6 metara, te najlon promjera do 0,20 mm (predvez uvijek tanji). Sistem se slaže najčešće s plovkom nosivosti do 2,5 g (ovisno o jačini struje), a olovo se grupira na dvadesetak centimetara iznad udice. Koristi se udica br. 12 do 20 (ovisno o veličini očekivana ulova i upotrijebljenu mamcu).

Od mamaca u ribolovu plovkom ili dubinskom tehnikom na prvom su mjestu crvi te kokošija crijeva i slanina, a odlični se rezultati postižu i na pahulju kruha. Ima ribolovaca koji plovčejne ne mogu ni zamisliti nez prihrane, a drugi smatraju da su dovoljni samo crvi kao primama. No, u oba slučaja bitno je primamljivati posve malim količinama hrane (''mešu prstima''), ali učestalo.

Plovčenje je atraktivan način ribolova. Bolognese tehnikom mamac se plasira dalje od obale u struju i zatim se laganim ''kočenjem'' i zastajkivanjem ''pušta'' da ga voda nosi. Čim se nađe u području hranjenja, ribolovac ''zakoči'' cijeli sistem i lagano ga zadržava na toj poziciji. Poslije svakog ''puštanja'' od točke A do točke B mamac se vadi van i ponovo zabacuje da ga struja vode nosi na taj način. Zagriz se obično očituje snažnim tonjenjem plovka.

Klena se plovkom može loviti i drugim direktašem tako da se jednostavno na odabranu mjestu mamac ribi ponudi na dnu i čeka griz, bilo da se ribolovac lagano kreće, a sistem s mamcem pušta niz struju ili zabacuje na mjesta gdje se očekuje klen. U oba slučaja klena treba tražiti na dubljim mirnijim odsječcima rijeke ili potoka.

Posebna je priča stacionizirani zimski ribolov klena dubinskom tehnikom bez plovka ili sistemima s plovkom na kokošja crijeva.

Blinkanje je atraktivna tehnika kojom se također može uspješno loviti klena. Ribolovac se kreće obalom, prolazi kilometre i kilometre te baca varalicu procjejnujući po iskustvu gdje bi se klen mogao nalaziti. Ova tehnika posebice je uspješna na prijelazima iz dubine prema plićim dijelovima, iz mirna dijela prema brzaku. za takav su ribolov odlične naše veće rijeke poput Drave, Save, ali i Mrežnice, Kupe, Korane, Bednje i sl. Za takav način ribolova potrban je štap dužine 1,80 do 2,70 m, akcije A, težine bacanja do 20 grama. Na rolu obavezno stavite tanji najlon, ne deblji od 0,20 mm ili neku od upredenica promjera do 0,10 mm. Od varalica najbolje je koristiti manje leptire, veličine 1 - 3. Odlične ima karlovačka IDRA; LAV MD te većina poznatih svjetskih proizvođača. Od voblera treba koristiti one drečavih boja tipa Shad Rap ili Risto rap finske Rapale, odnosno slične modele Ružnog pačeta, Ujke ili poljskog Salma. Riječ je o voblerima dužine do 5 cm. I njemački DAM ima nekoliko manjih modela serije Natur odličnih za ovaj ribolov. Od ostalih varalica s manjim žlicama tipa effzett postižu se odlični rezultati. Neće klen odoljeti ni manjoj silikonskoj varalici koja imitira ranjenu ribicu.

MAMCI ZA PECANJE KLENA

Za ribolov plovkom i dubinski ribolov: gujavice, crvi, manji kederi.

Za ribolov spin tehnikom: leptir broj 1 - 3, manji vobleri i žlice, silikonske varalice.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi