Pecanje smuđa

Latinski: Stizostedion lucioperca
Engleski: Pike - perch, zander
Francuski: Sandre
Talijanski: Lucioperca
Njemački: Zander
Naraste do 20 kg
Prosjek: 2 - 3 kg
Zabrana ribolova: 1.3 do 31.5.
Minimalna dužina: 40 cm

Prepoznatljiva riba, izdužena sivo-bijela tijela, zelenkasto-sivih leđa, tamne boćne pruge i oštre leđne peraje te još oštrijih zuba. Mrijesti se od ožujka do početka svibnja. U tom periodu je i zaštićen lovostajem. Za vrijeme mrijesta smuđ zajedno sa svojom odabranicom gradi gnijezdo u kojem ženka položi i do 500.000 jaja. Muška jedinka nastavlja čuvati gnijezdo poslije mrijesta, štiteći jaja od brojnih neprijatelja. U nekim krajevima, posebice u Slavoniji, ribička društva i ribiči dosta uspješno izrađuju umjetna smuđevska gnijezda, postavljajući ih poslije mrijesta u druge vode, pomažući tako brojnosti ove riblje vrste u tim vodama.

Smuđ je grabežljivac karakteristična napada. Pri njegovu napadu jato napadnute ribe panično pršti iz vode.

Smuđ je istodobno i osporavan i hvaljen kao sportska riba. No, svi će se složiti u tome da ga nije lako uloviti, da uglavnom nije veliki borac, ali da ima najcjenjenije meso među većinom slatkovodnih nizinskih riba. Zbog toga smuđ je rado viđen plijen na udicama sportskih ribolovaca, posebice trofejni primjerci, pa dosta ribiča ciljano ide baš na ovu ribu.

Omiljena staništa smuđa su duboke i bistre vode s mjestimičnim brzacima, uz kamenu obalu, sa šljunkovitim ili pjeskovitim dnom. Nastanjuje i mrtvice i rukavce, stare tokove, veća jezera te neke sportske ribnjake. Najveći smuđevi u Hrvatskoj love se u rijekama Savi, Dravi i Dunavu te jezerima Šoderica kod Koprivnice i Pakra dva kod Banove Jaruge.

Najbolje vrijeme za ribolov smuđa je rano ujutro i kasno navećer, a i sama noć. Iako se može loviti tijekom cijele godine, najbolje doba godine je jesen. Lovi se čekanjem i u pokretu, odnosno sistemima (s plovkom ili bez njega) na postavu i blinkanjem.

PRIBOR ZA RIBOLOV SMUĐA

Čekanjem se lovi srednje teškim priborom koji omogućuje daleke izbačaje. U obzir dolazi čvršći štap dužine do 3,5 m, akcije B, težine bacanja 40 do 80 grama, a u iznimno tešku ribolovu, na velike ribe do 150 grama. Rola treba biti s kapacitetom kalema 100 m najlona promjera 0,35 mm. Upotrebljavaju se udice veličine 8 do 10.

Na jezeru Pakra dva kod Banove ribiči su razvili metodu ribolova razvlačenjem - izvlačenjem mamca za smuđa s udicom daleko od obale. Sličnu tehniku na velikim jezerima koriste francuski ribolovci. Na obali učvrste štap, otvore preklopnik role i čamcem izvuku kedera ili komadić kedera na udici stotinu, pa čak i više metara od obale. Jedino opterećenje pritom je udica s kederom.

Efikasni sistem za ribolov smuđa je i onaj napravljen tako da se na kraj najlona veže jače olovo, a iznad njega na 30 do 50 cm predvez s udicom na koji se mamči manji keder. U ribolovu smuđa ribiči najradije koriste jednokuke udice, tzv. ''anjfakice''. Posebna je priča ribolov spin tehnikom - blinkanjem varalicama, odnosno umjetnim mamcima. Za takav ribolov potreban je blinkeraški štap dužine do 2,5 m (rijetko 3 m i duži - 3,3 m), akcije A ili B, težine izbačaja do 80 grama, rola s najlonom promjera do 0,30 mm varalice. Smuđ se lovi na sve vrste varalice, od leptira, preko žlica i voblera do silikonskih imitacija riba. Od najučinkovitijih za smuđa mogu se od žlica spomenuti ABU Toby varalice, IDRIN miš, manji DAM Effzetti te vobleri poput Rapalinih Shad Rapa, Husky Jerka, Tail Dancera ili Grafoprometova Ružnog pačeta. U ribolovu smuđa odlične su i ''gumene'' silikonske varalice (Attractor), odnosno tvisteri (Sandra) i jiggovi.

Zagriženi mušičari smuđa love strimerima, muhama, imitacijama ribica.

MAMCI ZA PECANJE SMUĐA

Od mamaca za smuđa, u ribolovu plovkom ili dubinskim tehnikama prirodnim mamcima, najbolje je koristiti sitnije žive kedere (uklija, sunčarica, gavčica, bodorčica, manja babuška), komadić ribice (filet), repić ribice, manje žabe, rep raka, a u proljeće i snop gujavica.

Od umjetnih mamaca na prvom su mjestu vobleri i silikonske varalice tipa shed i mister tvister na jigg glavi, zatim žlice izdužena tijela i na kraju leptiraste varalice.

Popularni postovi s ovog bloga

Ribolovni sistemi

Pecanje klena