Sportsko ribolovna natjecanja

Sportski ribolov nije samo rekreacija, zabava ili hobi milijuna ljudi širom svijeta (samo u SAD-u ima 45 milijuna ribolovaca), već je to i sport s brojnim amaterskim, ali i profesionalnim natjecanjima. Ribičija je nešto poput atletike: krije na desetke disciplina koje su se razvile s obzirom na pribor ili tehniku ribolova ili s obzirom na vrste riba koje se lovi.

Natjecanje u lovu ribe udicom na plovak.
Natjecanje u lovu ribe udicom na plovak.
Svjetska ribolovna konfederacija CIPS-a, odnosno njezina federacija za ribolov na slatkim vodama FIPSed, organizira svjetska i europska prvenstva u četrnaest kategorija i devet različitih disciplina. Osim tih, federacija za ribolov na moru FIPSmer organizira natjecanja u još desetak disciplina na moru, a casting federacija (ICSF) ima isto toliko tzv. ''suhih'' bacačkih disciplina u rukovanju priborom i gađanju u dalj ili meta na različitim udaljenostima s različitim tehnikama. U castingu se natjecanja odvijaju na nogometnim stadionima, pa i u dvoranama. Natjecanja u ribolovu u nekim su zemljama toliko razvijena da postoje i profesionalni natjecatelji, koji zarađuju na ribolovnim natjecanjima i od sponzora za reklamu i pribor i sl., te od toga žive. Novčane su nagrade negdje tako visoke da je godišnja zarada najboljih profesionalnih ribolovaca veća ili blizu natjecatelja drugim sportovima. Primjerice u SADU-u prva divizija u bass ribolovu (umjetnim mamcima iz čamca), po kolu najboljem donosi i po 100.000, pa i više dolara za pobjedu.

Natjecanje u bacačkim disciplinama.
Natjecanje u bacačkim disciplinama.
Na slatkim vodama najstarija i najmasovnija natjecanja jesu ona u disciplini lova ribe udicom na plovak. Svjetska prvenstva za seniore organiziraju se od 1953. godine. Osim u toj disciplini, FIPSed organizira i svjetska prvenstva u ribolovu šarana dubinskom tehnikom, ribolovu kroz rupe u ledu (''ice fishing''), spin tehnici umjetnim mamcima na grabežljivce - predatore s obale i iz čamca, u bass ribolovu iz čamca, u ribolovu pastrva prirodnim mamcima na brzim vodama, lovu ribe udicom na dnu s hranilicom - feeder tehnici. U tim disciplinama organiziraju se natjecanja za seniore, seniorke, za mlade ribolovce u kategorijama U14, U18 i U22, za osobe s invaliditetom, i to kao ekipna (nacionalne reprezentacije), klupska i pojedinačna.

Osim europskih i svjetskih prvenstava, svakih pet godina CIPS-a organizira Svjetske ribolovne igre. Prve ribolovne igre održane su u Italiji 2000.godine, a potom su bile u Portugalu u Italiji. Na Svjetskim ribolovnim igrama na okupu se nađu i morski i slatkovodni ribolovci u svim disciplinama koje organiziraju međunarodne federacije svjetske konfederacije CIPS-e.

Osim tih disciplina u ribolovu postoji i niz drugih u kojima se organiziraju natjecanja, kako na nacionalnoj razini, tako i na razini međunarodnih turnira. Jedna je od takvih disciplina i ribolov pastrva prirodnim mamcima na jezerima.

Natjecanja u lovu ribe udicom na plovak su veoma popularna među mlađima.
Natjecanja u lovu ribe udicom na plovak su veoma popularna među mlađima.
Hrvatski su ribolovci veoma aktivni i sa svojim reprezentacijama, bar kad je slatkovodni ribolov u pitanju, nastupaju na svjetskim i europskim prvenstvima u lovu ribe udicom na plovak, u ribolovu pastrva prirodnim mamcima na brzim vodama i jezerima, u spin ribolovu s obale, bass ribolovu, mušićarenju, šaranskom ribolovu i bacačkim disciplinama.

Medalje sa svjetskih prvenstava do sada su u Hrvatsku donosili šaranaši, bacači, natjecatelji u spin ribolovu s obale i bass ribolovu te u lovu ribe udicom na plovak i to u mladim dobnim kategorijama.

Svaka od natjecateljskih ribolovnih disciplina zahtijeva poseban pribor, zanje i uvježbanost. No, ono što je bitno, kod svake od njih, jest da omogućuju ribolovcimaširoka raspona godina da si prilagode nastup na njima prema svojim mogućnostima i fizičkoj spremi. Zato se za ribolov i kaže da je više od sporta.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena