Spin ribolov

Spin, špinanje, blinkanje, varaličarenje - neki su od naziva među ribolovcima za lov ribe varalicom. To je tehnika ribolova, prvenstveno umjetnim mamcima, iako ima varijanti i blinkanja mrtvom, pravom ribicom montiranim u tzv. sistemima. Riječ je o veoma rasprostranjenoj, u svijetu i veoma popularnoj, tehnici ribolova, prije svega grabežljivih riba, kao štu su štuka, smuđ, pastrva, klen, grgeč, pastrvski grgeč, bolen, glavatica i sl. Ima i nekih tzv. mirnih vrsta koje se može loviti varalicom. Blinkati se može i s obale i iz čamca. Kad je riječ o blinkanju s plovila, tada je moguće klasično blinkanje sa zabacivanjem i povlačenjem mamca prema sebi i vučenje, panulanje, mamca iza plovila, bilo laganim veslanjem bilo snagom izvanbrodskog motora (troling).

Pribor potreban za ovu tehniku sastoji se od spin štapa različite gramaže, odnosno težine bacanja (za laki, srednji i teški spin), odgovarajuće spin role bržeg ili sporijeg prijenosa na kojoj je namotana uzica - monofil (najlon) ili upredenica te mamca - varalice. Umjetni mamci ili varalice kojima se blinka, dijele se na leptire ili spinere, žlice, rotirajuće ili turblere, voblere ili teturavce, te razne vrste silikonskih ili gumenih varalica. Varalice mogu, ali ne moraju, imitirati razne vrste životinja u vodi koje su hrana grabežljivih riba (ribice, kukci, žabe, crvi i sl.)

Spin tehnika ribolova.
Spin tehnika ribolova.
Spin tehnika pripada aktivnim tahnikama ribolova u pokretu. Ribolovac tijekom blinkanja prelazi znatne udaljenosti uz rijeku ili jezero, često po nekoliko, akoji put i desetak kilometara. Zato ribolovac mora biti odgovarajuće odjeven. Za ribolov na brzim planinskim rijekama mora imati i visoke čizme - hlače, koje omogućuju kretanje kroz vodu. Mora imati prsluk s puno džepova u koje stanu sve kutije s potrebnim varalicama baš za tu vodu i ribu koju lovi, te ostalim sitnim priborom (kopčama za vezanje varalica, škarama i peanama za vađenje udice). U opremu ulazi i podmetač za prihvat ribe, ako je ribič ne prihvaća rukom.

Unutar ove tehnike razvili su se i specijalistički orijentirani ribolovci, koji blinkaju npr. samo štuku i smuđa, pastrvaši, blinkeraši na soma. Spineraši bassa ili pastrvskog grgeča posebna su sorta. Pogotovo u Americi gdje je taj ribolov više od sporta, s više od milijun poklonika.

Sama tehnika ovog ribolova sastoji se u zabacivanju varalice (raznim načinima - preko glave, ispod štapa, bočno i sl.) i potom njenim povlačenjem prema sebi (raznim brzinama i načinima), na raznim dubinama. Rad varalice u vodi,njena frekvencija, boja i ostalo provociraju ribu na griz.

U toj se tehniciorganiziraju i natjecanja. Općenito, to je disciplina lova ribe varalicom. Na svetskoj sceni Međunarodna federacija ribolovaca FIPSed službeno organizira prvenstva u ribolovu grabežljivaca umjetnim mamcem s obale i iz čamca te u ribolovu bassa (pastrvskog grgeča) iz čamca. Kod nas je najstarije blinkeraško natjecanje Trofej Slavonije u Osijeku. Uz njega svake godine održava se na desetke blinkerađkih natjecanja s obale te iz čamca (Kup Šoderice, IFC kup Vranskog jezera). Od prvenstvenih natjecanja najjača je Hrvatska spin liga (u blinkanju predatora s obale umjetnim mamcima) i Hrvatska bass liga. Hrvatska reprezentacija u ribolovu umjetnim mamcima s obale osvojila je u Andori na svjetskom prventsvu srebrnu medalju, a bass reprezentacija u Portugalu imala je pojedinačno drugi par na svijetu (Pecigoš - Pavlinić).

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena