Ribolov vretenca


Latinski: Zingel zingel
Engleski: Common zingel
Francuski: Apron
Talijanski: Asprone danubiano
Njemački: Zimgel
naraste do 1 kg
Prosjek: 200 grama
nije zaštićen zabranom ribolova i minimalnom duđinom.

Riba iz porodice grgeča. Ima vretenasto, izduženo, aerodinamično tijelo. Vrijeme provodi na dnu, među kamenjem, gdje čeka da mu voda donese hranu. Tamnožute je do smeđe boje. Preko tijela (bokova) ima nekoliko (3-4) poprečne tamne (šire) pruge.

Mrijesti se od ožujka do svibnja. Hrani se faunom dna. Vretenac je grabežljivac, pa će rado pojesti i manju ribicu, punoglavca i slično. Treba razlikovati velikog od malog vretenca. Vretenac ima mlađeg brata, veoma bliskog srodnika, kojeg treba razlikovatiod vretenca. nijedna od tih vrsta ne naraste velika. Vretenac (Zingel zingel) naraste veći, pa i do kilogram težine. čep (Zingel streber) kao mlađi ''brat'' ostaje manji i teži stotinjak grama.

PRIBOR ZA RIBOLOV VRETENCA

Vretenac raste sporo. Teško ga je uloviti, pa se i rijetko nađe na udici. Najčešće se nađe na udici slučajno i to pri nekom obliku dubinskog ribolova.

Za ciljani ribolov najbolje je koristiti štapove za dubinski ribolov s rolom, lake do srednjoteške sisteme, koji omogućuju ribolov u dubljim i bržim vodama.

MAMCI ZA PECANJE VRETENCA

Najčešće će se uloviti na tanku crvenu gujavicu, komadić ribice (filet), larvu vodencvijeta, a bilo je primjera ulova na crve.


Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena