Ribolov tolstolobika (bijelog i sivog)


Latinski: Hypophthalmichthys molitrix i Aristichthys nobilis
Engleski: Silver carp, bighead carp
Francuski: Carpe argentée, carpe à grosse tête
Talijanski: Carpa argenata, carpa testa grossa
Njemački: Silberkarpfen, marmorkarpfen
Naraste do 80 kg
Prosjek: do 15 kg
Nije zaštićen zabranom ribolova i minimalnom dužinom.

Bijeli i sivi tolstolobik neznatno se razlikuju. Tijelo im je visoko, a glava široka. Sivi ima veću glavu i tamniji je te ima ponešto drugačiji trbuh od bijeloga. Smeđesivih je leđa, prljavosrebrenih bokova i svijetlijeg trbuha. Oba brzo rastu. Mogu dosegnuti i više od 50 kg težine. Mrijeste se od lipnja do kolovoza pri temperaturi vode od 26 do 30 stupnjeva. Tada ženka položi i više od 500.000 jaja. Kod nas se mrijeste samo umjetno.

Što se imena tiče, tolstolobik je izvorno rusko ime. U prijevodu na hrvatski to je ''debeločelac'' (tolstij je na ruskom debeo, a lob je čelo).

Tolstolobik je plašljiva i osjetljiva riba, koja ne trpi lupanje po obali ili vodi. Zato pri lupanju veslom po vodi, što ribari na ribnjačarstvima dobro znaju, tolstolobik iskače visoko iz vode, pa čak nekad i preko čamca.

Tolstolobik (bijeli i sivi) ili debeločelac ribičima je zanimljiva riba jer dosegne i više od 50 kg težine. No, uloviti ga... E, to je već druga priča. To je problem, enigma i dilema - je li tolstolobik uopće sportska riba, odnosno može li se i kako uloviti na sportski način, štapom i udicom?

PRIBOR ZA RIBOLOV TOLSTOLOBIKA

Većina dosadašnjih ulova štapom i udicom uglavnom bila je slučajna. Specifičan način prehrane, zooplanktonom i planktonskim algama, ima kao posljedicu to da je ovaj kit naših slatkih  voda lovljen ili slučajnim kvačenjem za leđa pri blinku, ili povljačenju pribora k obali ili kada bi debeločelac usisao slučajno s vodom i planktonom i udicu namamčenu kukuruzom, boiliom ili nekim drugim mamcem.

Najveći broj ovih riba ulovljen je u kasnu jesen, zimi, i u rano proljeće, ali slučajno. Statistika dalje govori da je u postotku za usta više ulovljenih bilo sivih tolstolobika, Sivi se hrane zooplanktonskim i planktonskim algama, a bijeli samo planktonskim algama. Riječ je o ''mamcima'' do kojih je teško doći, ali i nemoguće servirati na udici. Rješenje za primamljivanje i mamaca nađeno je rješenje u hrani za akvarijske ribice.

Tehnika takva ribolobva jednostavna je. Krupniju hranu za akvarijske ribice jednostavno treba natiskati u hranilicu. Kroz hranilicu treba provući osnovni najlon, a na kraju svezati vrtilicu. na vrtilicu s kopčom dolazi predvez. Na predvez se veže tvister na večoj i jačoj udici s težom olovnom glavom. Hranilica pri laganom povlačenju na većim jezerima privlači tolstolobika, koji u njenu tragu uz usisavanje vode usisava i tvister.

Kontra u takvu ribolovu mora biti čvrsta, snažna i brza, jer tolstolobik brzo pokušava izbaciti ono što je usisao, a nije njegova hrana.

Za ribolov tolstolobika potreban je u svakom slučaju jak štap, dužine 3,30 do 4 m, akcije B, težine izbačaja i do 150 g. Rola također treba biti veća, jaka, kapaciteta kalema 100 m najlona promjera 0,40 mm. Lovi se najčešće najlonom promjera do 0,40 mm.


Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena