Ribolov štekom ili polagaljkom

Tehniku ribolova polagaljkom ili štekom promovirali su natjecatelji u lovu ribe udicom na plovak prije dvadesetak godina. Malo-pomalo prihvatili su je i tzv. obični ribolovci - rekreativci. No što je to uopće polagaljka? Englezi je zovu ''long pool'', Talijani i Francuzi ''roubaisienne''. Riječ je o tehnici ribolova dugim štapovima kojima se mamac ne zabacuje, već se ''polaže'' odgurivanjem štapa. Otuda i hrvatsko ime za ptap - polagaljka. Budući da se štap sastoji od segmenata koji se jedan u drugi ''uštekavaju'' ili ''naštekavaju'', dolazi i drugo ''naše'' ime - šteka. Polagaljke su obično duge od 9 do 14,5 metara. Po međunarodnim propisima ribolovne federacije (FIPSed) dužina im je na službenim natjecanjima ograničena na 13 m. No, poznati proizvođači ovih štapova proizvode i duže (i do 18m).


Polagaljka se sastoji od segmenata koji se umeću jedan u drugi (štekaju) te vršnog dijela, tzv.''top seta'', koji je ustvari ''pravi'' (teleskopski) štap. Kroz njegova dva, tri ili više dijelova provučena je elastična guma kojom se amortiziraju bjegovi i udari (velike) ribe. To je ono što daje prednost ovoj tehnici ribolova - mogućnost ribolova veoma tankim sistemima (npr. najlonima od 0,08 do 0,18 mm - rijetko kada do 0,22 mm) i ulovima riba teškim i po nekoliko, pa i do 10 kg (šaran, amur, mrena, deverika i sl.). Ovisno o vrsti polagaljke, njome se mogu loviti sasvim male ribe (uklije, bodorke, crvenperke, grgeči), ali i one krupne s takozvanim ''carp štekama'', kao što su linjaci, deverike, mrene, šaran i amur. U zapadnoj Europi, a malo-pomalo sve više i kod nas, veoma su  popularni ribolovi štekom na tzv. ''carpodromima'', zatvorenim umjetnim vodama (sportkim ribnjacima) tankim priborom s polagaljkama.

Plovci za ribolov štekom
Polagaljka omogućuje ribolov veoma finim sistemima, pto povećava vjerovatnost ulova, jer smanjuje oprez riba (inače osjetljivih na grubi pribor) te ribolov u lošim uvjetima na vod (valovi, vjetar i sl.), kad se samo štekom može precizno navući i položiti sistem na željeno mjetso. Ostalim (dubinskim) tehnikama (npr. direktašima) to je tada ili nemoguće ili je moguće izrazito teškim i grubim priborom. Dalje šteka omogućuje veoma uspješan ribolov na dubokim vodama brza ili bržeg toka tzv. ''prištopavanjem'' kad se s posebnim plosnatim plovcima tzv. ''lizaljkama'' veoma uspješno mogu loviti kruoni podusti, nosači, mrene, klenovi i sl.

Dužina sistema u ribolovu polagaljkom jednaka je kao i vršni dio ''top set''. U pravilu je uvijek tek za pola metra do metar duži od dubine vode na kojoj se lovi. Tako je plovak udaljen od vrha štapa tek pola metra (ili neznatno više), što omogućuje veoma brzu kontru i sigurno kvačenje ribe. Pošto se tako riba ulovi, ne izvlači se kao klasičnim štapom. Ribolovac sjedi na stolcu, a iza njega je ''roler'' - valjak na nožicama, preko kojeg se cijeli štap navlači-rola, ritmičkim guranjem objema rukama prema nazad. Kada ribič dođe do teleskopsog dijela (top seta), na tom dijelu rastavlja (odštekava) štap i ribu izvlači kao i sa svakim drugim štapom, bilo direktno ''na prsa'', bilo u podmetač.


Naravno, to je veoma jednostavan prikaz ove tehnike ribolova. U praksi su stvari daleko složnije, no pošto se nabavi sav potreban glavni i dodatni pribor (roler, vilica za umetanje štapova i ostalo), veoma se brzo tehnika može savladati. Ribolovom, odnosno vježbom, tijekom mjeseci i godina tehnika ribolova polagaljkom može se razviti do savršenstva, bez obzira na to lovite li bodorke ili šarane. Ono što je još bitno kod ove tehnike jest to da pruža jako puno zadovoljstva u ribolovu.

Cijene polagaljki su različite. No, danas se mogu nabaviti već po pristupačnim cijenama. pogotovo one teže, čvršće crap šteke (za krupniju ribu). Takve šteke već se može kupiti za 200 do 300 eura. Vrhunske, profesionalne šteke za natjecateljski ribolov, veoma lagane i brze akcije, stoje više od 5 000 eura (nor. Maver). Mnogi naši, inače odlični natjecatelji, love veoma uspješno i daleko jeftinijim modelima (800 - 2000 eura).

Sistem za ribolov šarana sa štekom


Sistem je bio napravljen od osnovnog najlona promjera 0,16 mm (predvez 0,14 mm). Na osnovni najlon bio je navučen plovak 4 x 16 mm s debelom antenom (jer je kukuruz šećerac mamac). Na osnovni najlon postavlja se grupa olovnica različite težine (br. 5-7-7-9-9), postavljenih obrnuto od njihove težine, na 30 cm od predveza iznad kojeg je mala olovnica br. 9. Predvez je od tanjeg najlona dug 30 cm, a na njemu je svezana čvrsta udica br. 12.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena