Ribolov match ili engleskom tehnikom

Riječ je o tehnici ribolova s plovkom koja je rođena u Velikoj Britaniji, ne samo kao natjecateljska u lovu ribe udicom na plovak, već prije toga kao način ribolova na tamošnjim ribnjacima i jezerima. Match tehnika namijenjena je upravo ribolovu na mirnim, zatvorenim vodama, jezerima, akumulacijama, ribnjacima, barama, a ribolov je moguć i na sporotekućim kanalima. Odlike match tehnike ogledaju se u tome da ona omogućuje ribolov na srednjim i velikim udaljenostima, daleko od obale, finim sistemima i u tepkim vremenskim uvjetima, primjerice po vjetru i valovima na vodi, kad je npr. ribolov direkt štapovima veoma težak i(li) gotovo nemoguć. Match tehnikom podjednako se uspješno mogu loviti i sve vrste manjih riba, ali i onih krupnih, od deverike, krupatice, babuške, linjaka, pa do šarana, manjih amura i sl.

ribolov match tehnikom

Ta je tehnika prepoznatljiva po karakterističnom priboru koji se sastoji od match štapa, brze role i na sistemu montirana karakterističnog plovka, tzv, (po engleskom nazivu) wagglera,koji može biti otežan ili neotežan. Otežani imaju u svom nosećem baznom dijelu ugrađene olovne pločice, a oni za daleke izbačaje i krilca na vršnom dijelu, poput pikado strelice. Uzica, najlon se provlači samo kroz donji bazni dio plovka.

Štap za match ribolov može biti teleskopski (''telematch''), ali češće se koriste (zbog perfomansi i akcije) dvodijelni ili trodijelni štek štapovi težine bacanja od 5 do 15 grama, pa do onih teških za izbačaje i teže od 30 grama. Riječ je o štapovima koji imaju akciju vrhom, koji je čvrst i brz. Match role prepoznatljive su po brzom prijenosu (najčešće 5,5 : 1), plitku kalemu na koji stane u prosjeku 120 m najlona promjera do 0,20 mmi relativno maloj težini (oko 250 grama). Naravno, kao i ostale tehnikei ova se može podijeliti za laki, sredji i teški ribolov (ovisno o veličini ribe koju se lovi i uvjetima na vodi) pa su advekatno tome i drugačije karakteristike pribora.

Pribor potreban za match ribolov
Pribor potreban za match ribolov

Budući da se ovom tehnikom lovi na većim daljinama, eliminacija negativnog utjecaja vjetra i valova postiže uporabom tonućeg najlona. Otežani waggler plovak omogućuje da se match štapom precizno i daleko zabaci udica sa mamcem. Zatim se pričeka da udica padne na željenu dubinu, vrh štapa se uroni u vodu i s nekoliko brzih okreta ručice role potapa se najlon u cijeloj dužini od vrha štapa do plovka.

Match ribolov je zanimljiv i može biti veoma učinkovit s puno ulovljene ribe. Od dodatne opreme zahtijeva nosač za štap, ako ga ribolovac ne namjerava cijelo vrijeme držati u ruci, stolac za ribolovca i podmetač za prihvat ribe. U komplet ide i praćka za daleko izbacivanje primame, odnosno kugli hrane i mamaca, jer ju je rukom nemoguće precizno i točno baciti na područje ribolova. Za uspjeh u match ribolovu bitno je puno vježbe i matematički točna zabacivanja sistema te ubacivanje primame uvijek na jedno te isto mjesto, koje ne smije biti veće od pola do jednog četvornog metra.

U match tehnici najčešće se lovi manjim udicama veličine od broja 20 do 12. Od mamaca najčešće se koriste crvi, ver de vasi, gujavice, ali može se loviti i kukuruzom, paletama, pa i manjim boilama postavljenim ''na dlaku'', odnosno drugim čvrstim mamcima koji neće ispasti prilikom zamaha štapom pri zabacivanju. Izbor mamaca, naravno ovisi o vrtama riba koje se ovako love.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena