Ribolov direktašem

Na nizinskim se vodama ribolovna abeceda uči - pecalicom. Riječ je o ribolovu s plovkom štapovima direktašima. Nekada su to bile obične ljeskovače, kasnije bambusovi štapovi, pa oni od staklenih vlakana, fiberglasa, a danas od raznih kompozitnih materijala pa sve do borona i grafita.


Štapovi za pecalicu najčešće su dugi od 3 do 5 metara, ali ovisno o ribama koje se love mogu biti i kraći, dugi samo 1,5 m (laki ribolov), ali i do 10 metara (za srednje težak i težak ribolov s plovkom). Riječ je o štapovima bez role, koji se sastavljaju uvlačenjem dijelova jedan u drugi, tzv. teleskopima.

Plovci za razne načine ribolova - direktašem, bolognesom i štekom.
Na direktaš ne dolazi rola. To je štap na koji se veže sistem (najlon + plovak + olovo + predvez s udicom) jednake dužine kao što je i sam štap. Koriste se lakši plovci i manje udice, a kao mamci najviše crvi, sitne gujavice i rjeđe kuglica kruha ili nekog tijesta. najlon koristi se koristi za sistem promjera je od 0,08 do 0,15 mm. Od riba se najčešće lovi lovi sitna bijela riba, ali su mogući i ulovi krupnije ribe. najviše se lovi uklija, bodorka, crvenperka, babuška, deverika, kesega i sl. To je pribor koji može pružiti silno zadovoljstvo na vodi. Ne love njime samo djeca, već i odrasli, pa i ozbiljni natjecatelji.

Osnovni čvor i najčešći način vezanja udice.
Osnovni čvor i najčešći način vezanja udice.
Čvor za vezanje vrtilice.
Čvor za vezanje vrtilice.
Čvor za vezanje omče za predvez.
Čvor za vezanje omče za predvez.


Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena