Riblji recepti koje morate probati

Predsjesnički fiš-paprikaš

Sastojci (za 15 osoba)
-2 šarana (po 1,5 do 2 kg)
-som (od 2,5 do 3 kg)
- štuka (dvije ''potkove'')
-bijela riba (plotica, klen, babuška, deverika)
-1,5 do 2 kg crvenog luka
-5 žlica crvene slatke paprike
-1-2 žlice ljute crvene paprike
-bijelo vino
-sol
-pola tube rajčice

Priprema
Ribu koja se stavlja u kotlić potrebno je dva do tri sata prije kuhanja fiš paprikaša preliti vinom - graševinom. Kiselina iz vina pomaže da se riba pri kuhanju ne raspadne. Bijelu ribu treba ranije prokuhati, odvojiti kosti od mesa, pa od mesa u mikseru napraviti glatku pastu.

Na dno kotlića stavite komade očišćene ribe (izrezane na kriške - ''potkove''), šarana, soma i štuke. Stavite ruku na ribu i ulijte toliko vode da prekrije ribu i da voda bude tri prsta iznad ruke. Kada voda provrije, dodavajte pomalo slatku papriku i ljutu (po ukusu). Dodajte rajčicu iz tube. Sve ostavite da se krčka na srednje jakoj vatri. Tijekom kuhanja provjerite ljutinu i slanoću.

Kuhanje traje 45 do 60 minuta. Petnaestak minuta prije kraja kuhanja se dodaje 1-2 dl bijelog vina - graševine.

Na masnoći pirjajte luk dok ne postane zlatnožut. Na kraju u kotlić dodajte pirjani luk i pasiranu bijelu ribu.

Fiš se može kuhati na plinskoj vatri, ali najbolje je na drvima. Od drveta je najbolje koristiti suhu crvenu vrbu koja će pridonijeti da fiš ima poseban okus i tek. Fiš uvlači dim, a dim crvene vrbe daje specifičan miris i okus fišu.

Kuhana štuka u tartar umaku

Sastojci
-štuka od 2 kg ili veća
-mrkva
-peršin
-celer
-lovorov list
-sol, papar
-ocat
-crveni luk
-limun
-češnjak
-majoneza
-vrhnje

Priprema
U veliku posudu stavite vodu, a u nju mrkvu, peršin, celer, lovorov list, papar, sol i crveni luk. Poslije pola sata, pošto se povrće skuha, dodajete nekoliko đlica octa i stavite očišćenu ribu. Ocat se dodaje da meso bude kompaktno. Ribu treba kuhati 30-40 minuta, ovisno o veličini, a zatim je izvaditi da se ohladi, pa odstraniti kožu i kosti.

Od majoneze, vrhnja i češnjaka napravite tartar umak i prelijete ga po kuhanoj ribi, koju ste prije toga poprskali sokom od pola limuna.

Tako kuhana štuka može se pripremiti kao salata,s crvenim lukom, octom, uljem, paprom i peršinom.

Fiš-paprikaš od amura s popečcima

Sastojci
-oko 1,5 kg amura
-2 dl pirea od rajčice
-1 žlica ljute mljevene paprike
-2 žlice slatke mljevene paprike
-5 češnjeva češnjaka
-4 glavice luka
-2 peršina, korijen i list
-2 dl vina
-2 žlice senfa
-brašna po potrebi
-sol, papar

Priprema
Ribu očistite od ljusaka i iznutrica. Glavu, rep i dva odreska stavite u duboki lonac. Dodajte 2 glavice luka koje ste predhodno sitno isjeckali štapnim mikserom, jedan sitno nasjeckan peršinov korijen i vode toliko da prekrije ribu. Pošto zakuha, dodajte pire od rajčica, sol, papar te ljutu i slatku papriku. Smanjite vatru i pustite da kuha još oko 40 minuta.


Prije samog kraja kuhanja dodajte vino i 1 žlicu senfa. Dok se fiš-paprikaš kuha, u frugom loncu kratko, na jakoj vatri, skuhajte preostale odreske ribe s preostalim povrćem (lukom, peršinovim korijenom). Ribu izvadite i očistite od kostiju. Dodajte jaje, kosani peršinov list, 3 češnja češnjaka, sol i papar te brašna po potrebi. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu u glatku smjesu kao za kruh.

Od ribljeg tijesta pecite popečke na tavi (možete i u pećnici) dok ne postanu hrskavi.

U drugoj tavi za umak pirjajte preostalu glavicu luka sitno narezanu, sitno narezan peršinov korijen te podlijevajte tekućinom u kojoj su se kuhali riblji odresci. Pred kraj kuhanja umaka dodajte 1 žlicu senfa kako bi se umak zgusnuo.

Paprikaš poslužite u jednom tanjuru, a u drugom popečke narezane na kriške ili prutiće i prelivene umakom.

Šaran u rašljama

Sastojci
-1 šaran od oko 1,5 kg
-3 češnja češnjaka
-5 dag slanine
-sol

Priprema
Ribu očistite izvana. Skinite joj sluz i ljuske te izvadite škrge. Pažljivo razrežite uz kralježnicu, duž leđa, od glave do repa te raširite. Izvadite utrobu. Tako raširenu ribu posolite i našpikajte češnjakom i slaninom, pa učvrstite u rašlje. Rašlje s ribom zabodite u zemlju pored žara tako da je riba blago nagnuta prema žaru. Pecite je s obje strane, okrečući rašlje.


Ovako pripremljen šaran poseban je specijalitet koji peku ribiči ŠRD Amura u Narti. Uz ribički dom izgradili su i pečenjaru i posebne ''metalne'' utore u koje, oko vatre, postavljaju šarane na rašljama.

Rašlje moraju biti od rašljaste grane s dva kraka od oko 30 cm i osnovnom granom dugom 70-ak centimetara. Ta osnovna grana je na kraju zašiljena kako bi se mogla lakše zabosti u zemlju. Krajevi grane se raskole tako da se u nastale procjepe može učvrstiti riba.

Rašlje je inače najbolje napraviti od grančica vrbe ive ili od lijeske.

Punjeni šaran

Sastojci
-šaran od 1,5 - 2 kg
-1 žlica vegete
-5 češnjeva češnjaka
-10 dag naribana trapista
-1 jaje
-1 žlica krušnih mrvica
-7 žlica ulja
-1 crveni luk, papar, sol, nasjeckan peršinov list
-1 dcl bijelog vina

Priprema
Šarana očistite i lagano mu zasijecite kožu oko 1 mm duboko, na razmacima od 2 do 3 cm. Zatim cijelog šarana natrljajte vegetom, a u ureze utisnite sitno nasjeckan češnjak.

Šarana napunite nadjevom koji ste napravili u posudi, dobro izmješavši naribani sir, češnjak, peršinov list, papar, vegetu, krušne mrvice, nasjeckani crveni luk, ulje i jaja.


Tako nadjevena šarana pecite na laganoj vatri. Kada je pečenje pri kraju, pojačajte temperaturu da šaran porumeni, pa ga prelijte vrhnjem i vinom.

Kao prilog poslužite salatu od krumpira, njoke i sl.

Prženi fileti smuđa

Sastojci
-smuđ od 2 kg
-15 dag maslaca
-brašno
-sol, papar
-vegeta
-krumpir
-peršinov list
-limun
-zelena salata

Priprema
Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i stavite kuhati u posoljenu vodu. Oštrim nožem odvojite smuđevo meso od kralježnice, počevši od repa do glave pa meso očistite od kostiju i izrežite na komade. Uvaljajte ih u brašno, posolite i dodajte malo vegete.


U zagrijanu tavu stavite maslac pa u njemu pržite riblje filete dok ne porumene. Kuhan krumpir ocijedite i stavite na pladanj. Uz njega poslažite pečene, žutorumene, filete smuđa i pospite ih sitno nasjeckanim peršinovim listom. Posolite po ukusu.

Poslužite uz zelenu salatu i mladi luk. U tekućem dijelu - pivo.

Pržene uklije ''na mamin način''

Sastojci (za 4 osobe)
-50 uklija
-1/2 kg krumpira
-30 dag graška
-glavica luka
-oštro brašno
-sol
-papar
-vegeta
-ulje

Priprema
U poveću tavu sa zagrijanim uljem stavite sitno izrezanu osrednju glavicu luka. Kad luk omekša, dodajte oko pola kilograma krumpira izrezana na ploške i grašak. Otprilike pola sata, uz povremeno dolijevanje vode, potrebno je pirjati krumpir i grašak. Po želji se dodaje sol, papar i vegeta.

Pedesetak uklija prosječne veličine očistite i isperite u hladnoj vodi. Ocijeđene uklije uvaljajte u brašno i stavite na vrelo ulje.


Pržene uklije posolite i poslažite na veliki tanjur, a krompir i grašak ''na seljački'' poslužite iz tave.. S time se slažu najbolje slatke domaće rajčice.

Od vina uz ovo jelo preporučamo bijelo kvalitetno vino. Najbolje graševinu.

Brodet od riječne ribe

Sastojci (za 8 osoba)
-2 kg riječne ribe (som ili šaran)
-250 g luka
-100 ml ulja (mješavina maslinova i suncekretova)
-peršin
-3-4 češnja češnjaka
-papar u zrnu
-sol
-2 lovorova lista
-crvena paprika (ljuta ili slatka)
-200 ml pasirane rajčice
-200 ml bijelog vina
-2 žlice vegete

Priprema (vrijeme pripreme 90 minuta)
Ribu očistite i narežite na komade. Luk, češnjak i peršin nasjeckajte. Na ugrijano ulje stavite luk, kratko propirjajte i odmah dodajte malo vode. Nakon toga malo pirjajte. Umiješajte peršin, češnjak i crvenu papriku (ljutu ili slatku - prema želji).

Na to složite pripremljenu ribu, malo posolite i pospite vegetom. Zalijte pasiranom rajčicom, vinom i količinom vode dovoljnom da prekrije ribu. Dodajte još lovorov list, papar i lagano kuhajte još otprilike jedan sat.


Kao prilog ovom izvrsnom brodetu poslužite kuhane široke rezance ili palentu.

Savjet
Za brodet je bitno da ga kod pripreme ne miješate, nego samo povremeno protresete posudu u kojoj se kuha. 

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena