Pecanje uklije

Latinski: Alburnus
Engleski: Bleak
Francuski: Ablette
Talijanski: Alburno
Njemački: Ukelei, Laube
Naraste do 250 grama
Prosjek: 50 grama
Nije zaštićen zabranom ribolova i minimalnom težinom.

Uklija je ribica vitka tijela, tamnijih leđa i srebrnastih bijelih bokova. Živi u jatima. Mrijesti se u svibnju i lipnju. Tada ženka položi i do 10.000 jaja. Hrani se kukcima i beskralježnjacima, a mlađ zooplanktonom. Uklija je malena ribica, Naraste do desetak centimetara. Primjerci teški 100 - 150 grama pravi su kapitalci.

Ribolovom uklije još uvijek počinje ribolovna abeceda i bez nje nema ni vrhunskih rezultata na mnogim natjecanjima. Ima je u većini nizinskih rijeka, ali i većini jezera, pa i u mnogim ribnjacima.

PRIBOR ZA RIBOLOV UKLIJE

Ribolov uklije pruža dodatno zadovoljstvo u ribolovu kad se čeka koja druga krupnija riba.  Može se loviti i ciljano i kao keder za predatore. Uklija postavljena na udicu ili komadić uklije odličan je mamac za grgeča, štuku, smuđa, pa i soma.

Uklija je izvrsna pržena na vrućem ulju, uvaljana u mješavinu kukuruznog brašna i malo crvene paprike, posoljena i ''poperšana''.

Lovi se tijekom cijele godine. No, najbolje u proljeće, ljeti i na početku jeseni. Vrijeme u oči mrijesta, ožujak i travanj, najbolji je period za ribolov ove ribe. U toplijem dijelu godine lovi se u plićim dijelovima i površinskom sloju vode, a zimi u dubljim mjestima, gdje riječna  struja nanosi hranu.

U vrijeme prije mrijesta uklija se intenzivnije hrani. Priprema se za mrijest, kada u plićacima i obalnom kamenju voda vrije ljubavne igre stotina i tisuća ovih ribica, a tada su uglavnom slijepe i gluhe na sve ponuđene mamce. Period mrijesta traje od svibnja do lipnja.

Može se loviti raznim tehnikama, pa i mušičarskom, match ribolovom i štekom. Uklija mamac može uzimati na nekoliko načina, što se različito manifestira. Uglavnom plovak potapa, energično pod vodu, ali u hladnije doba zna primiti mamac opreznije, pa plovak jednostavno nakrivi i poveze ustranu. Kontra treba u svakom slučaju biti kratka i energična, ''iz zgloba''. Brza, ali ne prejaka, jer u protivnom možete ribici zaparati usta.

MAMCI ZA PECANJE UKLIJE

Za uspješan ribolov uklije najbolje koristiti sitne crve tzv., pinkije. u situacijama kada uklija jako loše prima, odličan je mamac krvni crv ili ver da vas, a inače ako vam je ribolov uklije prije svega rekreacija i zabava, možete koristiti sitne žgančiće, kruh, kalifornijske glistice itd.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena