Pecanje štuke


Latinski: Esox lucios
Engleski: Pike
Francuski: Brochet
Talijanski: Luccio
Njemački: Hecht
Naraste do 30 kg
Prosjek: 1 - 3 kg
Zabrana ribolova: 1.2. - 31.3.
Minimalna dužina: 40 cm

Glava joj je spljoštena poput pačjeg kljuna, a u ustima ima cijeli arsenal oštrih zuba okrenutih unatrag, tako da kad zgrabi plijen više ga ne ispušta. Ima dugo i vitko tijelo. Zelenkasto je žućkaste boje, tamnijih leđa i bijela trbuha. Duž bokova krase je žućkaste pjege. Mrijesti se od veljače do svibnja na plićacima obraslim vodenim biljem. Tada ženka položi više od 70.000 jaja.

Na jelovniku joj je gotovo sve što može uloviti i što se miče: od riba, žaba, gujavica pa do miševa, čak i manjih ptica i zmija. Kanibal je i napast će čak i štuku svoje veličine.

Štuka se ubraja među najatraktivnije sportske ribe slatkih voda. Zovu je i riječnim vukom. Ne bez razloga: kad je gladna napada sve što se miče, a zabilježeni su napadi i na čovjeka.

Od nekoliko vrsta u europskim vodama živi samo jedna, sjeverna štuka. Stanovnik je nizinskih rijeka, rukovaca, ritova, bara, ali i jezera i ribnjaka. U vodama Hrvatske najveće štuke love se u Kupi, Korani, Dunavu, Dravi, jezerima Lepenica, Jošava, Vransko jezero, Bačica, Rakitje, Orešje, zagrebačkom Ontariju, đurđevačkom Drniću, našičkom ribnjaku, savskim, dravskim, dunavskim mrtvicama i šodericama.

PRIBOR ZA RIBOLOV ŠTUKE

Štuka dosegne više od 25 kg težine. U prosjeku lovni primjerci teški su do 3 kg. Štuka se uspješno lovi cijele godine. Najbolje vrijeme je od sredine ljeta pa do kraja jeseni.  Ljeti i tijekom jeseni treba je loviti pri površini ili na samoj površini, a zimi pri dnu. Lovi se raznim tehnikama, u pokretu ili čekanjem.

Čekanjem, najčešće na dnu (s plovkom ili bez plovka) - na rub. Za taj ribolov potreban je štap dužine 3 - 4 m akcije B ili C, težine bacanja 80 - 100 g, rola s najlonom promjera b0,35 do 0,60 mmte udice dvokuke ili trokuke sa čeličnim predvezom. Za mamac će poslužiti gotovo sve ribice, ali najbolji su kederi ipak babuške, bodorke, klenići, klenovi... Veličina kedera ovisi o veličini štuke koju se očekuje, ali u pravilu uvijek je bolje posegnuti za većim kederom.

U pokretu štuka se najčešće lovi blinkeraškom tehnikom, umjetnim mamcima, varalicama. Za odabir odgovarajuće varalice gotovo da je potreban tečaj s obzirom na mnoštvo koje se nudi, od voblera, leptira, žlica do gumenih varalica i silikonaca. Najučinkovitije za štuku pokazale su se žlice (effzet prije svega), veći leptiri (od broja 3 do broja 5), vobleri dužine do 10 cm i shed mekane varalice na većim jigg glavama.

Štuka je riba koju se može veoma uspješno loviti i mušičarskim priborom na pernate imitacije ribica - strimere.

MAMCI ZA PECANJE ŠTUKE

Uribolovu prirodnim mamcima sistemima na dnu i s plovkom: žive i mrtve ribice (babuška, bodorka, crvenperka, klen, krkuša).

U ribolovu umjetnim mamcima - spin ribolov: žlice, leptiri, vobleri, silikonske imitacije riba.

U mušičarskom ribolovu: strimeri.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena