Dubinski ribolov

Ribolov na dnu, dubinski ribolov ili lov ribe udicom na dnu, zasigurno je najstarija tehnika sportskog ribolova. Osnova je te tehnike u tome da se mamac plasira ribi na dnu, bez plovka na osnovnom najlonu. U pravilu je riječ o tehnici ribolova namijenjenoj ribolovu krupne ribe. Signalizatori griza u ovoj tehnici kreću se od onih najprimitivnijih do sofisticiranih elektronskih. Ribolovac može gledati vrh štapa i prema njegovu promicanju odlučivati se za kontru. Na vrh štapa može se postaviti zvonce koje upozorava na griz ribe.. Na osnovni najlon mogu se postavljati razni prstenovi, prema čijem se promicanju (gore-dolje) procjenjuje pravo vrijeme da se riba zakači. Griz ribe mogu dojavljivati i elektronski signalizatori griza.

Ribolov udicom na dnu.

U ribolovu bijele ribe, babuške, deverike. šarana, podusta, klena, jeza i drugih vrsta u novije vrijeme je posebice postao popularan dubinski ribolov tzv. feeder štapovima i rolama te swing teep i quiver tip izmjenjivim vrhovima. Rijel je o štapovima koji imaju promjenjive vršne dijelove, različite osjetljivosti. Njihovim promicanjem ribolovac odabire pravo vrijeme za kontru. Na štapu je rola s najlonom, a na njemu na kraju ili iznad udice nalazi se hranilica na kojoj je smjesa koja primamljuje ribu. Feeder tehnika posebice je popularna među ribolovcima tzv. mirnih vrsta riba u Velikoj Britaniji, ali i Francuskoj i Italiji. Omogućuje relativno finim sistemima i tanjim najlonom ribolov riba različitih veličina od onih malih (deverika, bodorka, crvenperka itd.) pa do onih velikih (šaran, amur, babuška, podust itd.). U toj se tehnici organiziraju i ribolovna natjecanja.

Na hranilici bazira se i dubinski ribolov u kojem ribolovac za signalizator koristi prstenove, zvonca, tzv.''majmune'' i sl. Tako se u pravilu lovi u rekreativnom ribolovu šaran, amur, ali i grabežljivci kao što su štuka, smuđ, som. Tada je na štapu veće akcije bacanja i veća rola i grublji pribor, odnosno najloni većeg promjera (0,25-0,35 mm).

Pribor za ribolov udicom na dnu.
Pribor za ribolov udicom na dnu.
U novije vrijeme dubinski ribolov elektronskim signalizatorima posebice se razvio u modernom šaranskom ribolovu. U tom segmentu dubinska tehnika ribolova usavršena je i softicirana, a koristi se u ribolovu krupnih, kapitalnih šarana, amura, ali i ostale ribe.

Ovisno o veličini ribe koja se lovi i dubinska tehnika može se podijeliti na laku, srednju i tešku.

Dubinska tehnika ribolova prepoznatljiva je, dakle, po tome što se mamac nalazi na dnu. Iako je moguće tako prezentirati mamac i štapom direktašem, u dubinskoj tehnici koriste se štap, rola, osnovni najlon, predvez s udicom (hranilica može biti i ne mora).

Od mamaca, ovisno o ribi koja se lovi, može se koristiti širook dijapazon raznih prirodnih mamaca, biljnog i životinjskog porijekla, od kukuruza, boila do gujavica, živih i mrtvih kedera - ribica i fileta.

Dubinskom tehnikom ribolova može se loviti podjednako efikasno i na mirnim, zatvorenim vodama (ribnjacima, jezerima i sl.) i otvorenim vodama (rijekama). Ta tehnika pripada među tzv. stacionirane, čekajuće tehnike.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena