Pecanje sunčanice


Latinski: Lepomis gibbosus
Engleski: Pumkinseed sunfidh
Francuski: Perche soleil
Talijanski: Persico sole
Njemački: Sonnenbarsch
Naraste do 0,5 kg
Prosjek: do 100 grama
Nije zaštićena lovostajem i minimalnom dužinom.

Sunnarica ne naraste veća od 15 cm duljine. Prava je ljepotica, živih boja, i,  na žalost, štetočinja. U postojbini dosegne i 30 cm, a uz nama poznatu ima ih još nekoliko vrsta. Ima spljošteno tijelo sivozelenih leđa, narančasto-zelene bokove prošarane pjegama. Iznad malenih usta posuta je tamnim točkicama, a posebice je karakterizira velika pjega na rubu škržnog poklopca.

U vijeme mrijesta, krajem proljeća i ljeti, sve do srpnja, ženka polaže jaja u plićacima, kraj obale, u plitke udubine - gnijezda, koja par, mužjak i ženka, sami izdube. Ženka izmrijesti oko 50.000 jaja. Roditelji čuvaju mlađ i brinu se o njoj, braneći gnijezdo i po cijenu života. Napast će i daleko veće neprijatelje, pa i ribiča. Neće se libiti napasti npr. prst ribiča koji, primjevtiši u plićaku sunčanice  krene prema njihovu domu.

Poslije otprilike mjesec dana male sunčanice  se osamostaljuju, a mama i tata odlaze, svako na svoju stranu. Imena sunčanica kod nas: sunčarica, minđušarka, đapser, japanac, sunčanik, osmobojka, sunčani karas.

Sasvim pouzdano se zna da je sunčanica u Europu prenijeta 1887. kao akvarijska  ribica živih duginih boja. Je li ju potom (nepažnjom ili namjerno) netko od akvarista pustio u otvorenu vodu ili je u nju ušao preko šaranskih ribnjaka Njemačke, Čehoslovačke i Mađarske, u koje je krajem 19. stoljeća bila unijeta radi uništenja ikre ribe malog gospodarskog značenja, ne zna se i vjerovatno se nikada neće saznati. No mala, ali lijepa, riba - napast, imenom sunčanica, brzinom svjetlosti osvojila je gotovo sve europske slatke vode. Dakako, uključujući i one dunavskog sliva.

PRIBOR ZA RIBOLOV SUNČANICE

Sunčanica se nalazi gotovo u svim hrvatskim vodama, i velikima, i malima. I tekućima i zatvorenima. Sunčanica je veoma proždrljiva. Izraziti je mesožder, pa je možda i sreća da ne naraste velika. Crvi, gliste, larve punoglavaca, ikra drugih riba, njena su hrana. Napada bez puno taktiziranja i zato je zahvalan objekt za najmlađe ribolovce. U ribolovu sunčanice ne treba neke velike mudrosti. Dovoljno je namamčiti udicu i pustiti je pred usta ili u blizinu ove ribe, pa da uslijedi lakomislen napad.

Za sunčana dana cijela jata ovih ribica može se lako vidjeti  i uočiti uz obalu. Kad je hladno i oblačno, treba ih loviti nešto dalje od obale. Za ribolov sunčanice dovoljan je jednostavan pribor. Ovisno o obali i pristupu vodi, koriste se kraći direktaši, od 1,5 do 5 m dužine. Tanak najlon, promjera do 0,12 mm, malen plovak, grupa olovnica desetak cantimetara iznad udice veličine od broja 16 do 20 (duga vrata, radi lakšeg vađenja iz usta).

Katkad je dobro povući udicu ustranu, kako bi se odigla od dna i privukla pažnju sunčanice.

MAMCI ZA PECANJE SUNČANICE

Odličan mamac su tanke gliste (đubretare), crvi, muhe, pa i komadići ribice.

Upozorenje: sunčanica ima oštru gornju peraju, pa je treba pažljivo prihvatati rukom!

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena