Ribolov sabljarke

Latinski: Pelecus cultratus
Engleski: Sichel
Francuski: Sabre carp
Talijanski: Chekhon
Njemački: Ziege, Sichling
Naraste do 1 kg
Prosjek: do 0,2 kg
Nije zaštićrns lovostajem i minimalnom dužinom.

Riba zanimljiva, izdužena tijela s ravnim ležima i spljoštenim bokovima. Ima veoma malu glavu i karakteristično postavljena usta prema gore, kao da su oštrim rezom usječena u glavu ''prema gore''. Trbuh je oštro ''zakrivljen'' i podsjeća na oštricu sablje. Zahvaljujući tome ova je riba i dobila svoje ime. Ima lijepe krupne krljušti, srebrnosjajne. Prepoznatljiva je i po krivudavoj bočnoj crti, koja se pruža duž tijela, od škržnog poklopca, pa sve do kraja repne peraje. Grabežljivac je.

Nekada su se od lijepih sjajnih krljušti sabljarke izraživali umjetni biseri. No, osim toga, ova riba nikada nije imala neko veće značenje ni u gospodarskom ni u sportskom smislu. Na udicama sportskih ribolovaca uglavnom se nađe slučajno, prilikom ribolova na druge vrste. Nema ribolovca koji ciljano odlazi u potragu za ovom ribom, iako je ona na udici veoma borbena i atraktivna. Razlog tome treba tražiti u činjenici da njeno meso nije cijenjeno, da ne naraste velika, a mežu ribolovcima kola i priča da gdje se ulovi ova riba, treba odmah promijeniti mjesto ribolova, jer da tu nema drugih riba.

Sabljarka je jatna riba. Ne naraste velika. Uglavnom je površna riba, ali u potrazi za hranom odlazi i do dna. Nastanjuje rijeke dunavskog sliva, pa je se najčešće i najviše može uloviti u Dunavu, Savi i Dravi. Hrani se planktonom i kukcima koji padaju na površinu vode. U sportskom ribolovu ribolovci je najčešće ulove na tanku crvenu gujavicu, crve te umjetne manje muhe.

PRIBOR ZA PECANJE SABLJARKE

Sabljarku se može uloviti lakim dubinskim sistemima, postavama na dnu, manjim udicama, na gujavice i crve. U dubinskom ribolovu ulovi se slučajno, ali, općenito, ako se želi uloviti sabljarku, treba korostiti tanje najlone, ne deblje od 0,20 mm. Efikasniji način ribolova je u toplijem dijelu godine dugim direktašima i bolognese tehnikom te korištenjem sistema s plovkom i puštanjem mamca da ga voda nosi na površinu ili blizu površine. Ne treba koristiti najlone deblje od 0,12 mm. Zbog toga bi ribolov mušičarskom tehnikom sa suhim muhama na površini bio najefikasniji, ali ga ribolovci ne prakticiraju.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena