Ribolov potočne pastrve


Latinski: Salmo trutta m. fario
Engleski: Brown trout
Francuski: Truite fairo
Talijanski: Trota farie
Njemački: Bachforelle
Naraste do 15 kg
Prosjek: 0,5 do 1 kg
Zabrana ribolova u Kupi, Čabranki, u vodama Žumberka i sjeverno od Save 1.10 - 31.3.
Minimalna mjera: 30 cm
Zabrana ribolova u rijeci Gackoj 1.10 - 28./29.2.
Minimalna dužina: 50 cm
Zabrana ribolova u ostalim vodama 1.10. - 28./29.2.
Minimalna dužina: 30 cm

Krase je crvene točke (manje ih je od crnih) i pjege po tijelu. Varijacije u boji i obliku točaka kao i nijansama u boji tijela postoje od vode do vode. Velika usta puna su oštrih zuba. Tijelom dominira poveća glava. Leđa su joj tamna (tamnosmeđa), tamnosiva) a trbuh svjetliji (srebrnkast, čak žućkast). Ljuske su sitne. Mrijesti se od studenoga do siječnja. Tada ženka položi više od 5.000 jaja. Hrani se ribama, larvama i kukcima. Grabežljivac je.

Pastrva je, nema sumnje, jedna od najcjenjenijih sportskih riba. Sportski ribolov na nju poseban je užitak. Kod nas se može loviti samo na umjetnu muhu i varalicu.

U Hrvatskoj je nekoliko zanimljivih voda za ribolov ove ribe. Prije svega to su Gacka, Čabranka, Cetina, Ruda, Krka, Dobra. Pastrve se mogu loviti od ranog proljeća i zime (čim prestane lovostaj), tijekom cijelog ljeta, pa dobar dio jeseni (do početka lovostaja). Dok ljeti treba tražiti dublje dijelove malih voda, pa tu blinkati u samo svitanje ili kasno navečer, jesen otvara mogućnosti za kapitalne ulove.

Pastrva može premašiti 10 kg težine, ali najčešće se love primjerci teški do jednog kilograma. Za uspješan ribolov pastrve treba znati čitati vodu, odnosno pretpostaviti gdje se pastrve nalaze. To je najčešće iza kamenja i drugih prepreka u vodi, ispod i iznad brana, odnosno svugdje gdje bi mogao biti zaklon za pastrvu ili mjesto gdje ona očekuje hranu. Najbolja su mjesta slapovi, brzaci, podlokane obale, potopljeno drveće, male oaze ''mirne'' vode oko koje kovitla struja, mlinice, stupovimostova i kameni blokovi. Iznad takvih mjesta, nekoliko metara uzvodno, treba plasirati varalicu i potom je dovesti i provući po poziciji gdje se riba nalazi. Ako je tu, ona će u pravilu strelovito izići iz svoga skrovišta i napasti mamac. Koji put, kad nešto krene ''po zlu'', pastrva zna izići i dopratiti varalicu gotovo do same obale i zatim se okrenuti i otići niz vodu. Katkad, kad je voda mala i počne lagano rasti, dobro je varalicu zabaciti nizvodno i vući je kontra struje.

U dodatnu opremu za takav blink pastrve idu visoke čizme ili neoprenke: nije rijetkost da se mora zaći u vodu kako bi se što uspješnije blinkalo.

PRIBOR ZA PECANJE POTOČNE PASTRVE

Ribolov pastrva varalicom na srednjim i manjim rijekama zahtjeva od ribolovaca i dobru kondiciju i odgovarajući pribor. Za takav vid ribolova potreban je štap dužine 1,80 m do 2,50 m (rijetko se zbog konfiguracije, zaraštenosti i sl. koristi duži štap). U svakom slučaju, ne treba biti duži od 2,10 m. Najbolje je odmah nabaviti kvalitetniji štap od grafitnih vlakana, koji je nešto skuplji, ali će biti pouzdan partner i pri najvećim iskušenjima. Štap treba imati akciju s trećinom vrha (obično se označava akcijom A i B) te težine bacanja do 15 grama. Takve ''ultra lake''blink štapove proizvodi niz proizvođača (Browning, DAM, Trabucco, Cormoran, Milo, Daiwa, Gamakatsu, Ponton 21 i dr.). U komplet ulazi i rola. Ona mora zadovoljiti nekoliko kriterija. U prvom redu mora biti brza, odnosno imati prijenos najmanje 1:5. Druga joj odlika mora biti mala težina, a treća kapacitet kalema 100 m najlona promjera 0,20 mm. Role takvih karakteristika proizvodi više proizvođača (Okuma, Browing, Milo, Trabucco, Daiwa, Cormoran, DAM i dr.). I, konačno, najlon. Za blink pastrve treba koristiti mekši monofil promjera najviše do 0,20 mm. Plijen će najčešće biti pastrve do pola kilograma, a tek iznimno one teže od kilograma.

Posebna priča je ribolov mušičarskim priborom. Mnogi takav ribolov smatraju vrhom sportskog ribolova i posebnim umijećem. Ovisno o veličini ulova i rijeci na kojoj se lovi, koriste se i mušičarski štapovi odgovarajuće AFTM-a oznake i snage (od 1 do 8) za laki, srednje težak i težak ribolov na najveće pastrve. Također se prilagođava i mušičarska špaga na čekrku, različitih oznaka i oblika, te najlonski predvez na koji se veže umjetna muha.

MAMCI ZA RIBOLOV POTOČNE PASTRVE

Iako se pastrva može uspješno blinkati gotovo svim vrstama varalica (vobleri, silikonci, žlice itd.), po nekim statistikama, leptiri ili ''mepsovi'' najučinkovitije su varalice. Polovica svih velikih pastrva ulovljena je upravo leptirima, a ostale drugim varalicama, muhama, voblerima ili silikonskim varalicama.

Za ribolov na brzim planinskim potocima i riječicama najučinkovitiji su leptiri u veličinama od broja jedan, dva i tri, teški od 4,5 do 6,5 grama. Najpoznatiji su oni francuske tvrtke Mepps, tipa Aglia Comet i Aglia Long. po uzoru na njih slične leptire proizvode i drugi (Balzer, DAM), a odlične, čak i bolje od uzora, proizvodi karlovačka IDRA. Nose oznaku ''standard'', a krasi ih rad već pri samom upadu u vodu, težina koja omogućuje željeni izbačaj i oštre udice. Najčešće se koriste leptiri srebrne, bakrene i žute boje, često sa suknjicom na trokuki odnosno s ''bubamarnim'' točkicama po listu leptira.

U mušičarskom ribolovu koriste se plivajuće i tonuće umjetne muhe na udicama veličine 8 - 12 te razne imitacije nimfi, tulara i sl.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena