Ribolov podusta


Latinski: chonddrostoma nasus
Engleski: Nase
Francuski: Hotu, nase
Talijanski: Naso
Njemački: Nase
Naraste do 3 kg
Prosjek: 0,5 do 1 kg
Nije zaštićen lovostajem i minimalnom dužinom.

Podust je lijepa riba tamnih leđa, bijelo-srebrnih bokova i trbuha. Peraje su mu žutocrvene, a dodatnu gracioznost mu daje izduženo tijelo, s pravilnim rasporedom ljuski. To je riba gornjih i srednjih dijelova rijeke, najčešće tzv. mrenskog područja. Prilagodljiv je i otporan pa se može naći i u čistim, bistrim, hladnim vodama, ali i u onečišćenim dijelovima rijeka. Ima ga i u nekim jezerima (najčešće šodericama). Mrijesti se od ožujka do svibnja. Tada ženka položi do 100.000 jaja. Hrani se životinjskom i biljnom hranom dna.

Podust je jatna riba. Oprezan je. Ljeti, kad voda malo poraste i dobije boju, prilazi obali. Tada ga se može naći i u samoj struji. Podust je riba za cijelu godinu, pa se uspjehom može loviti i zimi. Voli dijelove vodotoka s kamenitim, šljunkovitim, pjeskovitim i muljevitim dnom. Po dnu svojim oštrim ustima (karakteristično postavljenima ''ispod glave'') hranu skida i pobire s dna. Veći dio života provodi pri dnu, ali u pojedina doba dana ili godine diže se u srednje i površinske slojeve vode. Katkad se mogu vidjeti podusti kako se, pri pobiranju hrane, izvrću i okreću postrance i naglavce. Tada se ribolovcu otkrivaju bljeskanjem svojih svijetlih bokova.

Poznati ribarski stručnjak Zdravko Taler objavio je 1945. u Zagrebu zanimljivu knjigu o podustu u kojoj navodi da podustu za rast najbolje odgovaraju hladnije gorske vode. I to veće i srednje rijeke jer se u takvima nalaze najkrupniji primjerci i najbrojnija jata. Tu se mogu, piše Taler, naći primjerci duži od 50 cm i težine oko 2,5 kg. Inače, najobičniji primjerci dugi su oko 30 do 40 cm i teški 750 do 1500 grama. Dok je u nekim zemljama (npr. Sloveniji) podust zaštićena vrsta (i lovostajem i minimalnom mjerom, kao i brojem komada koje smijete ponijeti), u Hrvatskoj nema nekih posebnih ograničenja. Podust je veoma raširena riba u Europi. Nema ga u skandinavskim zemljama. U Hrvatskoj najveći podusti nastanjuju rijeke kao što su Drava, Kupa, Sava, Mrežnica, Zrmanja, Krka, i dr.

Podust je zanimljiv i po svojim imenima, kojima ga je narod okitio u pojedinim krajevima. Jedno od njih je tintaš, ime kasakteristično za Savu u okolici Zagreba, a potječe od crne boje opne podustove trbušne šupljine.

U Bosni, gdje podusta ima posebice puno (Vrbas, Bosna i dr.) malog podusta zovu ćesika. No, razna narodna imena podusta uglavnom su izvedenice od riječi u kojima dolazi do izražaja naobična gubica ove ribe smještena ''ispod'' glave.

Ribolov na podusta poseban je užitak. Najčešće se lovi tehnikama s plovkom (bolognese, direktaš, šteka). Lovi se uglavnom na prirodne mamce, ali su zabilježeni i ulovi na male varalice (leptire) te umjetnom muhom.

Za ribolov bolognese tehnikom potreban je štap dužine 7 ili 8 m, akcije A, težine bacanja 4 do 30 grama. Dakle, jači, a finiji teleskopski štap s vodilicama kojim se bez problema može voditi bitka s ribama težim od kilograma. U ''komplet'' ide kotur bržeg prijenosa s tzv. match kalemom kapaciteta 150 - 200 m najlona promjera do 0,18 mm. Na kalem treba namotati najlon promjera 0,18 mm (osnovni). Duži predvez je od najlona promjera 0,16 mm. Izrada sistema: duži predvez (do 50 cm) postavite na vrtilicu iznad koje je olovo torpila i potrebna količina sačma olova (olovne kuglice).  Na osnovni najlon montirajte plovak za bolognese ribolov, odnosno za ribolov na rijekama (oblik mrkve s antenom) nosivosti do 20 g (ovisno o jačini struje). Udica je bitan dio na kraju predveza. Ovisno o veličini podusta, treba biti br. 10 do 14.

Primamljivanje je veoma važno. Koristite gotove smjese na bazi sira, odnosno one napravljene za podusta ili sami načinite mješavinu od krušnih mrvica, sira (može i uljena pogača), veziva (PV1).

Taktika primamljivanja je jednostavna. Mjesto ribolova pripremite s desetak kugli (veličine naranče) smjese za primamljivanje. Povremeno dohranjujete manjim kuglama. Da vam voda ne odnese kugle s željenog mjesta, umjesite ih sa šljunkom ili stavite u posebne za to napravljene žičane mrežice. Sistem s udicom zabacite uzvodnije i ''navezite'' ga na hranjeno mjesto, zadržite i lagano pustite do određene granice da ga voda dalje odnese, a zatim sve ponovite ispočetka.

Podust treba loviti na dubljim dijelovima, na izlazu iz bržeg dijela rijeke. Dobre pozicije su iza pilota i stupova mostova, u mirnijim dijelovima rijeke, zaljevima, zatonima i sl.

MAMCI ZA LOV PODUSTA

Podusta je najbolje loviti na pahulju kruha (Pin Challoue), gujavice (kalifornijeske - đubretare) ili snop crvića (škoti). Dobar je štapić i kuhana pšenica.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena