Ribolov kečige


Latinski: Acipenser ruthenus
Engleski: Sterlet
Talijanski: Sterleto
Njemački: Sterlet, Stierl
Naraste do: 10 kg
Prosjek: do 1 kg
Zabrana ribolova: 1.3. - 31.5.

Riba karakteristična izdužena tijela i zašiljene gubice. Ispred usta, smještenih ispod gubice. Ispred usta, smještenih ispod gubice, nalaze se brčići kojima pipajući po dnu pronalazi hranu. Leđa kao i peraje su joj tamnosive, a bokovi svjetliji. Po tijelu i hrptu ima rožnate pločice, poput oklopa, iako joj je koža gola. Mrijesti se od travnja do lipnja. Tada ženka položi oko 100.000 jaja. Hrani se ličinkama i kukcima dna.

Kečiga je najmanja vrsta jesetre u Dunavu. Do izgradnje brane Đerdap duboko u Dunav ulazile su i druge jesetre kao što su moruna, ruska jesetra, pastruga, sim i atlanska jesetra. Za razliku od većine svojih srodnika, koji dio života provedu i u moru, kečiga cijeli svoj život provede u rijeci. Sudeći po povremenim i sporadičnim ulovima kečiga se uspijeva još uvijek tu i tamo probiti u hrvatski dio Dunava i rijeku Dunavu.

Kečiga je stanovnik dubokih nizinskih rijeka. Najbolje vrijeme za ribolov je prije samog mrijesta te ljeti i u jesen. Kreće se u jatima i treba je tražiti na dijelovima rijeke gdje je tvrdo ilovasto dno.

PRIBOR ZA PECANJE KEČIGE

Lovi se uglavnom dubinskim priborom i čekanjem pri ribolovu drugih vrsta riba, kao što su som i slično. Moguć je i ribolov s plovkom, finijim priborom, ali i tako se lovi slučajno, pri ribolovu drugih vrsta riba.

U dubinskom ribolovu ne treba koristiti najlon većeg promjera od 0,22 mm, čak može i tanji. Udice trebaju biti manje, ali oštre, s obzirom na mala usta ove ribe (br. 4 - 16).

MAMCI ZA RIBOLOV KEČIGE

Tanke crvene gujavice (đubretare, kalifornijske), ličinka vodencvijeta, durbaher.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena