Lov bucova (bolen)


Latinski: Aspius aspius
Engleski: Churp, asp
Francuski: Aspe
Talijanski Aspio
Njemački: Rapfen, Schied
Naraste do: 15 kg
Prosjek: 1 - 3 kg
Zabraba ribolova od 1.4. do 31.5. u dunavcima Poretak, Ostrovski, Vučedolski, Opatovački i Renovski
Minimalna mjera: 40 cm

Bolen je lijepa riba vitka tijela, srebrnastih bokova i trbuha te tamnijih (zelenkastih) leđa. Rasprostranjen je u nizniskim vodama dunavskog sliva cijele srednje Europe. Nalazimo ga u ciprinidnim otvorenim vodama. Voli mirnije dijelove tekućica, posebice prijelaze i sprudove gdje se voda miješa i prelazi iz dubine u plićinu. Katkad zalazi i u bistre prijelazne dijelove rijeka (između gornjeg i donjeg toka), a zahvaljujući unošenju sportskih ribolovaca, ima ga i u zatvorenim vodama, šodericama, bajerima i ribnjacima. Često lovi u struji ili ispred, odnosno iza brzaka. Mrijesti se u travnju i svibnju. Tada ćenka položi do 300.000 jaja. Grabežljivac je koji se hrani sitnom ribom.

Puna, top sezona ribolova na bolena je od rujna do studenoga, ali veoma dobro se lovi i od lipnja do kolovoza. No, ova se riba, posluži li vrijeme i vodostaj, sasvim uspješno može loviti i tijekom ostatka godine. Od milja ribiči ovu ribu nazivaju i ''pastrvom nizniskih voda'' ili češće ''dunavskim lososom''. To su najbolji pokazatelji o kakvoj je sportskoj ribi riječ.

Karakterističan je bolenov napad na jato sitne ribe, pri čemu udarcem repa stvara karakterističnu buku, a ''sića'' panično zapršti površinom. Katkad se bolen tako zanese da izleti i na obalu.

Ima ga u većini voda dunavskog sliva. Najbolji tereni za ulov krupna primjerka u Hrvatskoj jesu rijeke Dunav, Drava i Sava.

Bolena treba tražiti u površinskim slojevima rijeke, ispred ili iza brzaka, ali najčešće u mirnijim dijelovima tekućice, a zimi u dubljim slojevima vode. Odlična je sportska riba, idealna za one koji od ribolova traže akciju i povećanu aktivnost. Zato se, upravo mežu mlažom populacijom ribolovaca stvorila posebna garda koja pretražuje kilometre i kilometre rijeke blinkajući u potrazi za ovom ribom. Najčešće se lovi, u pokretu, blinkeraškom tehnikom, ali veoma uspješno i umjetnim muhama - strimerima. Moguć je i statičan ribolov, postavom s malim kederima.

PRIBOR ZA PECANJE BUCOVA (BOLENA)

Za ribolov varalicom potreban je štap dužine 2,7 do 3,3 m, akcije A, težine izbačaja od 10 - 40 pa sve do 60 - 80 grama te rola bržeg prijenosa (5:1, pa i 6,1:1) koja okretom ručice namota oko 90 cm uzice. Na rolu treba namotati monofil - najlon promjera od 0,22 do 0,25 mm (ili upredenicu promjera do 0,15 mm). Mnogi blinkeraši radije upotrebljavaju upredenicu zbog brze prezentacije, a ne ometa rad voblera. Za klasični ribolov umjetnom muhom potreban je štap AFTM 4 - 5.

MAMCI ZA LOV BOLENA

Od varalica najčešće se koriste sve vrste, od raznih popera do voblera manjih dimenzija. Uz njih još uvijek ''pale'' dobre stare leptiraste varalice te specijalne varalice za ovu vrstu ribe u obliku torpeda s krilcima koje voda okreće poput avionskog propelera, okrećući oko svoje osi i samu varalicu.

Bolen se može loviti i umjetnim mušicama. Kontinentalni ''mušičari'' pritom su razvili tehniku ribolova vodenom kuglom klasičnim blinkeraškim priborom, upotrebljavajući najčešće muhe masivnijeg trupa. Bolena rado love i mušičari klasičnim mušičarskim priborom. Od muha i strimera najviše love na kreacije: Zulu, Aleksandra, Kočijaš, Profesor, Osa, Pčela...

Bolen je grabežljivac i često ga znadu uloviti na postavu na kedera, no to je već manje sportski način ribolova ove ribe.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena