Ribolov pastrvskog grgeča


Latinski: Micropterus salmoides
Engleski: Largemouth bass (velikousti) i smallmouth bass (malousti)
Francuski: Achigan, black-bass
Talijanski: Persico trota
Njemački: Forellenbarsch
Naraste do 10 kg
Prosjek: 0,5 do 1 kg
Nije zaštićen lovostajem i minimalnom dužinom.

Ima karakterističnu veliku glavu. Sivozelene je boje, tamnijih leđa i svijetlijeg trbuha. Duž tijela proteže mu se nepravilna tamnozelena šara. Mrijesti se u svibnju i lipnju. Tada ženka u plićacima položi i više od 20.000 jaja. Kao i ostale sunčarice i pastrvski grgeč čuva svoja jaja.

Velikousti i malousti bass ili ''po naški'' (za obje vrste) pastrvski grgeš ribe su ''broj jedan'' američkim sportskim ribolovcima. Prije šezdesetak godina te su ribe prenijete i u neka ribnjašarstva kod nas. Iz ribnjaka su ušle u otvorene vode. Pastrvskim grgečem ribolovci su svjesno i namjerno naselili i više ribnjaka, akumulacija i šoder graba. I malo po malo bass ili ''amerikanac'' našao se, ni kriv ni dužan, i kod nas. Blinkeraši su ga veoma brzo prihvatili, kao atraktivnu i zahtjevnu sportsku ribu. Iako je riječ o različitim ribama iz porodice sunčarica, nitko ne zna zašto, ali kod nas su dobili znakovito, jedinstveno ime i velikousti i malousti bass - pastrvski grgeč.

Njegova su staništa mirne nizinske vode i dublja toplija jezera. Ima ga u Dravi i njenim rukavcima, zahvaljujući mađarskim ribnjacima, ali najviše u raznim akumulacijama i šoder-grabama. Statistike veleulova pokazuju da se najveći primjerci love u podravskim šoder-grabama i ostalim šodericama sjeverne Hrvatske. Po krupnim pastrvskim grgečima poznata su jezera Sekuline, Šoderica, Borovik, šljunčara Ozalj, Ivanec i neke druge.

Najbolje vrijeme za ribolov je ljeto, rano ujutro ili kasno uvečer pri temperaturi vode od 18 do 22 stupnja.

Pastrvski grgeč je odlična, po nekim blinkerašima vrhunska sportska riba. U Americi, a sve više i u Europi, organizuju se specijalizirani klubovi, a cijela ribolovna industrija posvećena je proizvodnji opreme, pribora, odjeće, čamaca i izvanbrodskih motora samo za tu ribu i ribolov na nju. Organizuju se amaterska i profesionalna natjecanja, razni turniri, a u SAD-u postoje orofesionalni natjecatelji samo na ovu vrstu, koji žive od reklame i novčanih nagrada osvojenih na bass turnirima. Svjetska ribolovna federacija FIPSed organizira i službena svjetska prvenstva u ribolovu umjetnim mamcem iz čamca na ovu ribu.

PRIBOR ZA PECANJE PASTRVSKOG GRGEČA

Iako je grabežljivac pa se može loviti i na žive mamce, kao što su kederi, žabe i sl., na postavu, pastrvski grgeč je prvenstveno blinkeraška riba. Za takav vid ribolova potreban je štap dužine do 2,5 m, akcije A, težine izbačaja do 30 grama, role bržeg prijenosa kapaciteta kalema 100 m najlon 0,20 mm te najlon promjera do 0,22 mm. Od mamaca na prvom mjestu su varalice, vobleri i razni silikonci koji oponašaju ribice, žabe, gliste i sl.

Pastrvski grgeč je i vrlo atraktivna riba za ribolov umjetnom muhom, točnije raznim strimerima.

MAMCI ZA RIBOLOV PASTRVSKOG GRGEČA

Vobleri, leptiri, spiner baitsi, žlice, silikonci koji imitiraju ribu, žabu, gliste i sl.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena