Pecanje mrene

Latinski: Barbus barbus
Engleski: Barbel
Francuski: Barbeau
Talijanski: Barbo
Njemački Barbe
Naraste do 10 kg
Prosjek: 0,5 do 1 kg
Nije zaštićen lovostajem.
Minimalna dužina: 28 cm

Mrena je riba izdužena, vretenasta tijela prekrivena gustim, sitnim krljuštima. Sivomaslinastih je leđa, srebrno-brončanih, svjetlijih bokova. Prepoznatljiva je po dva para brkova, smještenih na gornjoj mesnatoj usni. Mrijesti se od svibnja do srpnja. Živi u jatima.

Ono čime mrena privlači sportske ribolovce jest njena borbenost. Mrena je čvrsta i snažna riba, koja dobro zna iskoristiti struju vode, pa je i zamaranje manjih primjeraka pravi izazov. U našim vodama lovi se mrene prosječne veličine od 300 do 700 grama. No, ona može narasti i do 10 kg težine i 60 cm dužine.

Mrenu treba tražiti u gornjim dijelovima srednjeg toka rijeke. Cijeli taj dio vodotoka po njoj se naziva ''mrenskim dijelom''. Nalazimo je u brzacima s jakom strujom, na dijelovima sa šljunkovitim dnom. Mjesta gdje mrena rado obitava jesu strme, podlokane obale, u dubokim dijelovima, često s jakom strujom.

Sezona ribolova na ovu ribu traje od proljeća pa sve do kasne jeseni. Najbolje se lovi tijekom kolovoza i rujna, za toplih noći i niska vodostaja. Iako se može loviti tijekom cijelog dana, a bolje ujutro i uvečer, najbolje se ipak lovi tijekom noći. Na udicu udara snažno, neočekivano, pa ako se lovi s plovkom, isto tako brzo treba uzvratiti kontrom.

U hrvatskim vodama najviše velikih mrena svake se godine ulovi u Dravi i Dunavu. No, mrenu se može uspješno loviti i u Savi, Kupi, Bednji te drugim rijekama.

PRIBOR ZA PECANJE MRENE

Od ribolovnih tehnika najviše se koriste one dubinske - čekajuće, dubincima, bez plovka. Pritom se koriste srednje teške, pa i teške kombinacije sistema (ovisno o jačini struje rijeke), najčešće s olovom iznad udice.

Da se uspješno može loviti plovkom, pokazali su natjecatelji u disciplini lova ribe udicom na plovak. Tako se stvorila cijela vojska  plovkaroša na mrenu. Iako rjeđe, poneki je love i dugim direktašima i štekama s debelim gumama u vrhu štapa (top setu), koristeći se sistemima od osnovnog najlona promjera do 0,18 mm. U takav način ribolova ide i ona bolognese štapovima.

Osnovni najlon, pri srednje tešku dubinskom ribolovu, ne bi trebalo biti jači od 0,30 mm, s olovom tećine 40 - 50 grama (može i jači u jačim strujama).

Mrenu se uspješno lovi i spin tehnikom. Blinkaraši koji je love tvrde da nema para mreni na varalici. Iako su mrene lovljene na razne varalice, najučinkovitijim su se pokazali manji tonući vobleri.

MAMCI ZA RIBOLOV MRENE

Mamci za ribolov najčešće su gujavice, kockica sira, crvi, rovci, larva vodencvijeta.

UPOZORENJE: Ikra mrene je otrovna! Izaziva grčeve i proljev. Premda je i termolabilna, ipak je odstranite i ne konzumirajte!

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena