Lov mladice (glavatice)


Glavatica je snažna riba izdužena, valjkasta tijela. Leđa su joj smeđe-zelenkasta, a trbuh srebrnobijel. Prošarana je crnim točkama.

Grabežljivac je, o čemu najrječetije svjedoče oštri zubi. Peraje su joj žućkaste. Prava je krasotica, a na udici borac bez premca. Mrijesti se u proljeće kad ženka položi od 3.000 do 20.000 jaja. Male ribice hrane se beskralješnjacima, a odrasle ribom. Na njezinu jelovniku između ostalih su podusti, mrene, pastrve, lipljani, potočne paklare.

Može težiti i više od 50 kilograma. No, prosječni lovni primjerci kreću se od 5 do 15 kg težine. U hrvatskim vodama može se još pronaći u gornjem dijelu Save (te u graničnim dijelovima s BiH, kamo ulazi iz tamošnjih pritoka), Kupi, Dobri, Uni, Dravi iznad Varaždina.

Glavatica, mladica ili sulec (kako je zovu u susjednoj Sloveniji) - sve su to imena ribe koja se latinski zove Hucho hucho. Glavatica je staro hrvatsko ime te ribe. Pogrešna je, posljednjih desetak godina sve učestalija uporaba tog imena za ribu latinskog imena Salmo marmoratus, za koju također imamo svoje domaće ime: marmorasta ili mramorna pastrva. U nekadašnjim siostemima i državama nastojalo se unificirati jezik pa je ime ''mladica'' polako ušlo u korpus hrvatskog jezika tako da je danas sasvim ispravna uporaba obaju imena za vrstu Hucho hucho.

Ime ''mladica'' je ranije bilo isključivo u uporabi u Bosni i Hercegovini te Srbiji za tu ribu, a samo ponegdje u Hrvatskoj. Danas se u Hrvatskoj više koristi ime ''mladica'', ali ne smijemo zaboraviti da je riječ o glavatici, kao izvornom imenu. Isto tako treba prestati upotrebljavati (od zakonodavca, preko ribolovaca do ribolovnih organizacija) ime glavatica za drugu vrstu ribe, također sve rjeđu u vodama Hrvatske - mramorastu pastrvu.

Glavatica je visoka divljač naših voda. Na žalost, sve rjeđa. Tu najveću salmonidnu ribu kod nas ozbiljno su ugrozili nekontrolirani izlov, nebriga, onečišćenje, krivolov i nedovoljno poribljavanje. Glavatica je losos naših voda. Pravi sportski izazov. Puna sezona na nju počinje s prvim zimskim danima. Uloviti ovu ribu mogu doista samo odabrani, najuporniji i najspremniji.

Glavatica voli čiste, brze, velike vodotoke. Najbolje ju je tražiti na teže pristupačnim terenima, u kanjonima, u dubokim virovima i oko njih, odakle kreće u potragu za hranom. Može se naći u dijelovima rijeka gdje je šljunkovito ili kamenito dno, oko slapova, na spojevima plićaka i dubine.

Najbolje vrijeme za ribolov glavatice jesu tmurni dani, kada lagano počinje spiti kišica ili sniježiti. Za lijepa, sunčana vremena bolje je blinkati ujutru ili predvečer. Taktika ribolova je jednostavna. Oprezno se valja približiti obali, Prvi zabac mora biti precizan i efektan, a potom varalicu treba uvesti u blizinu ili u buk, podnožje slapa, dubinu brzaka ili rupu. Također iza i oko kamenja oko kojeg se ojeni voda, a koje eventualno stvara dubinu, pogodnu kao obitavalište ove ribe. Ne treba previše ''raditi'' na istome mjestu, jer ako riba i jest tu, ako smo je uplašili, teško da će napasti mamac.

PRIBOR ZA LOV MLADICE

Ribolov na glavaticu pravi je izazov i ubraja se među najvrjednije trofeje. Od ribolovaca traži veće napore i u ribolovu primjerenu kondiciju. Lovi se isključivo u pokretu binkeraškim priborom. Za takav ribolov potreban je jak, čvrst štap dužine 2,5 do 3,3 m, težine bacanja i do 200 grama, čvrsta, veća, blinkeraška rola kapaciteta kalema 200 m najlona promjera 0,40 mm. Za ribolov treba koristiti najlon ili upredenicu nosivosti na manje od 10 kg.

Glavaticu se smije loviti samo umjetnim mamcima ili (gdje je to dozvoljeno) mrtvom ribicom (dugom 15 do 20 cm) montiranom na tzv.sistem, kojom se ''blinka'' slično kao i varalicom.

MAMCI ZA PECANJE GLAVATICE

Od umjetnih mamaca na prvome mjestu za ribolov glavatice jest copf. Riječ je o imitaciji kalupa paklara. Od ''klasičnih'' varalica za povišene, promutne vode najbolje je blinkati težim žlicama tipa eve, effzett, dr heintz i sl., te većim tonućim voblerima. Dobri su i veliki leptiri (broj 4 i 5), iako se na njih češće zalijeću manje glavatice. Od silikonaca, odnosno raznih ''gumenjaka'', treeba koristiti veće gumene varalice tipa shed s jigg glavama i dodatnim trokukama.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena