Ribolov manjića


Latinski: Lota lota
Engleski: Burbot
Francuski: Lotte
Talijanski: Bottatrice
Njemački: Quappe,Trüsche
Naraste do 5 kg
Prosjek: do 0,5 kg
Nije zaštićen lovostajem i minimalnom dužinom.

Manjić je jedini slatkovidni predstavnik velike porodice bakalara. Po građi tijela sličan je somu, no razlikuje se po karakterističnu brku na podbratku. Leđa su mu zelenkasta ili tamna, a trbuh prljavobijel. Po tijelu je prošaran nepravilnim tamnim šarama. Mrijesti se od studenoga pa do ožujka. Tada ženka položi i do 3.000.000 jaja.

Manjić, menjka ili manjov posebna je riba po mnogočemu. Ono što je ribičima posebice zanimljivo jest to što pripada u izrazito zimske ribe. Naime sezona na njega počinje sa zimskim danima i bitnim padom temperature vode. U pravilu to je period od prosinca do veljače. Zanimljivo je to da ga je izvan tog perioda gotovo nemoguće uloviti iako najnovije spoznaje o životu ove ribe govore da se manjić hrani tijekom cijele godine, ali bitno slabije negoli tokom zime. U ostalo doba godine manjić se skriva u rupama iz kojih izlazi samo glavom, pa što se, eventualno, nađe u tom dosegu, to onda i pojede.

Manjić je grabežljivac. Hrani se ribom i raznim beskralježnjacima. U našim vodama naraste najviše do 3 kg težie. No, u vodama dalekog sjevera, posebice dubokim hladnim jezerima, dosegne i više od 20 kg težine i do metar dužine. Uz Dravu najbolje vode u Hrvatskoj za ribolov ove ribe još su rijeke Mura, Bednja i Dunav te neke njihove pritoke.

Treba ga tražiti na dijelovima rijeke s kamenitim ili pjeskovitim dnom. Idealno vrijeme za ribolov je pri blago povišenu i zamućenu vodostaju, posebice pred večer, pa i noću. Budući da manjić zna zagristi i ostati mirovati, a da ribič ne uoči griz (po pomicanju vrha štapa, zvonca i sl.), povremeno treba prekontrolirati postavljane štapove i eventualno zamijeniti mamamce. Iako se čini neatraktivnim i prilično statičnim, pecanje manjića može biti itekako zanimljivo u društvu, uz vatricu, na snijegu.

Osim u ribačkom pogledu, manjić je zanimljiv i kao specijalitet na stolu. Stručnjaci ističu da njegovo meso pripada i rijetke delicije, a posebice njegova jetra, koja se smatra posebnim specijalitetom.

PRIBOR ZA RIBOLOV MANJIĆA 

Manjić nije veliki borac. Budući da u prosjeku nije velik (prosječna lovna velilina je do 500 grama), u ribolovu na ovu ribu ne traži se ni posebno zahtjevan ni posebno grub pribor. U pravilu lovi se najjednostavnijim dubinskim sistemima. Koriste se kraći štapovi, dužine do 3 m, težine bacanja do 80 grama (ovisno o struji u kojoj se lovi) te role najjednostavnije izrade, za koje je bitno da im radi kočnica i da pouzdano namataju najlon. Za ribolov manjića najbolje je koristiti najlon promjera do 0,25 mm. Jedan od sistema kojim se lovi ova riba čini olovo montirano iznad vrtila i predveza od najlona promjera 0,25 mm, dužine 30 - 40 cm, na kojem je obična udica šaranka veličine 2 do 4.

MAMCI ZA PECANJE MANJIĆA

Od mamaca najčešće se koriste mali živi kederi, komadići ribice - repić (može i filet) te gujavice.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena