Pecanje lipljana


Latinski: Thymallus thymallus
Engleski: Grayling
Francuski: Ombre
Talijanski: Temolo
Njemački: Äsche
Naraste do: 3 kg
Prosjek: do 1 kg
Zabrana ribolova (u Kupi i Kupici): 16.10. - 15.5.
Minimalna dužina: 30 cm

Lijepa dugačka leđna peraja u obliku zastave prepoznatljiva je karakteristika ove ribe malih usta. Tijelo mu krase okrugle crne pjege razasute i po perajama. Leđa su mu zelenkasto tamna, a bokovi žuto-zeleni, srebrna odsjaja. Mrijesti se od ožujka do svibnja. Tada ženka odloži do 12.000 jaja. Hrani se sitnim vodenim životinjama, mušicama i ličinkama.

Nosi stručno ime Thymallus thymallus, koje mu je nadjenuo znanstvenik Carl von Linné 1758. godine, zbog njegove osobitosti: držimo li ga. naime u ruci, ostavlja jedinstven miris timijana - majčine dušice. Lipljan je u mnogo slučajeva glavni ''krivac'' što su se ribiči preko noći zaljubili u mušičarski ribolov i rijeke kao što su Kupa, Kupica, Čabranka ili Slunjčica. Tijekom godina u tim su vodama ulovljeni najveći lipljani u Hrvatskoj. Zanimljivo je da krupnog lipljana ima u kanalu HE Dubrava, kod Bukovca (''kajak staza'').

Na većini naših voda ograničen je broj komada lipljana koje se smije tijekom dana zadržati. Na većini pastrvaških voda ribolov lipljana dopušten je isključivo na umjetnu muhu. I inače je ovu ribu lijepe dugačke repne peraje u obliku zastave teško uloviti na bilo što drugo osim sitne muhe. Veoma se rijetko događa da krupni komadi zagrizu na sitne leptiraste varalice (br. 0 i 1). Naime lipljan ima karakteristična mala usta.

Lipljan nastanjuje visinske, hladne bistre vode, plićeg šljunkovitog ili ilovastog dna. Nalazimo ga u pastrvskim dijelovima rijeka i potoka, iako ne zalazi tako visoko uzvodno kao pastrva, ali zalazi dosta nizvodno, sve do mrenskog dijela rijeke.

Hrani se sitnim vodenim životinjama, mušicama i ličinkama. To posebice imaju na umu mušičari kad su u potrazi za ovom, sve rjeđom ribom kod nas. Sezona ribolova počinje krajem svibnja i traje cijelo ljeto.

PRIBOR ZA PECANJE LIPLJANA

Budući da se lovi sitnim muhama i finim priborom, odnosno tankim najlonima, ribolov lipljana poseban je užitak.

Lovi se gotovo isključivo mušičarskim priborom. Koriste se manje umjetne muhe (na udicama veličine 14 do 18). Mokre muhe ''u igri'' su odmah poslije mrijesta, a suhe ljeti. Predvez na mušičarskoj uzici treba biti iznimno fin (ne deblji od 0,16 mm). Na vodama kao što je npr. Čabranka, gdje se može i blinkati, lipljana se može pokušati (na donjem dijelu, na utoku ispod Plešca) blinkati finim priborom (štap do 2,10 m, težine bacanja do 20 grama, rola bržeg prijenosa s najlonom promjera najviše do 0,18 mm) na sitne leptire br. 0, 1 i 2 s pločicom natočkanom poput bubamare ili odgovarajućom crvenom šarom.

MAMCI ZA RIBOLOV LIPLJANA

Sitne umjetne muhe. Univerzalne su: kućna muha, crni mrav, hardijeva bez krila, edmead, francisova, crveni rep, aleksandra crveni mrav i palmer. U proljeće najbolja je kozarica. Ljeti treba mušičariti kozaricom, albertovom, zlatkovom, zuku i na crnu, a tijekom jeseni na žutu ličinku, srebrno-sivu i crno-crvenu muhu.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena