Ribolov linjaka

Latinski: Tinca tinca
Engleski: Tench
Francuski: Tanche
Talijanski: Tinca
Njemački: Schleie
Naraste do: 8 kg
Prosjek: do 0,5 kg
Nije zaštićen lovostajem.
Minimalna dužina 20 cm.

Linjak je prepoznatljiva riba. Pripada porodici šarana. Ima izduženo, vretenasto, snažno tijelo, malsinaste, tamnožute ili smeđe boje, bokova i i trbuha zlatnožutih. Na gubici ima dva brčića. Na balavu sluzavu tijelu sitne su, malene, duboko usađene ljuske. Mrijesti se u svibnju i lipnju. Tada ženka položi između 100.000 i 300.000, pa čak i više jaja na vodeno bilje. Hrani se faunom dna, mekušcima i račićima.

Linjak je sve rijeđi stanovnik hrvatskih voda. Sve rijeđe stižu vijesti o ulovima linjaka, pogotovo onih krupnijih. Zanimanje među ribolovcima nije opalo, ali sve je manje voda u kojima još ima ove kvalitetne ribe. Što zbog onečišćenja, što zbog unošenja alohtonih vrsta, koje su ovu vrstu istisnule iz vjekovnih staništa, linjaka više nema u mnogim nizinskim vodama. A linjaka ribolovci cijene i kao prepredenu, veoma zanimljivu sportsku ribu i kao ukusnu deliciju.

U literaturi se navodi da linjak može težiti i do 8, pa i 10 kilograma. No, podaci iz ribolovne periodike kažu da je najveći linjak, ulovljen štapom i udicom, bio težak 5 kg. Ulovljen je u Rusiji.

Sezona ribolova na linjaka počinje s proljećem i prvim zatopljenjima tj. s toplijom vodom. Linjak je riba nizinskih mirnih, dubljih tokova dunavskog sliva i njihovih mrtvica, kanala, bara, jezera i ribnjaka. Starih rukavaca, mrtvica, raznih dunavaca i dravica, savica... Statistika ulova pokazuje da su najkrupnijim linjacima obdarene, još uvijek u značajnim količinama, jezera poput Sabljaka kod Ogulina, a od rijeka mrtvice i tišaci Drave, Mure, Save i Dunava.

Kako izgleda idealna voda za linjak?
Otprilike ovako: od 1 do 3 metra duboko jezero (mrtvica i sl.) ili spori tok rijeke, zaljev i slično, koji s jedne strane završava šumom trske, a s druge zaljevom obrubljenim lopočem.

Pri ribolovu linjaka valja imati na umu to da pokušavamo uloviti opreznu, lukavu i često nepredvidivu ribu. Zna se ''igrati'' mamcem. Mamac obavezno uzima s dna. Oprezno ga uzima u usta i potom brzo izbacuje. To je često trenutak kada nestrpljiv ribolovac gubi ovu ribu. Treba čekati da plovak odlučno potone i tek tada kontrirati.

PRIBOR ZA PECANJE LINJAKA

Iako se linjak može loviti raznim dubinskim tehnikama s plovkom ili bez njega, ''klasičari'' su još uvijek naklonjeni srednje teškim tehnikama za koje koriste teleskope ili dvodijelne štapove dužine do 4 m, tećine bacanja 10 - 30 grama. Na sistemu imaju udicu (br. 8 do 12) direktno vezanu na osnovni najlon promjera 0,18 do 0,20 mm. Na otprilike 5 cm od udice učvršćuje se sitna olovnica (ili nekoliko njih), težine potrebne da se ''dikobraz'' pero ili pravo gusje (može i neka plastična imitacija) ispravi tako iz vode da viri samo crveni vrh.

Osim klasičnima, dosta često se linjak čeka i drugim direktašima (5 - 7 m) te jednako tako i drugim bolognese štapovima. Za ribolov na većoj udaljenosti, daleko od obale i po vjetrovitu vremenu, koristi se match (tzv. engleska) tehnika ribolova s otežanim waggler plovcima.

Za uspješan ribolov linjaka primamljivanje ima bitnu ulogu. No, s hranom valja biti, bar na početku sezone, oprezan. Iako se mogu koristiti sve smjese za primamljivanje bodorke i šarana, proizvođači smjesa za primamu imaju u ponudi i one specijalno napravljene za ribolov ove vrste ribe. Tako je francuski Sensas prije više godina počeo proizvoditi smjesu pod nazivom Tanches (linjak). Smjesa se pokazala veoma učinkovitom, pa je ostala u ponudi sve do danas. Kod primamljivanja treba voditi računa o tome da smjesa ne bude pregusta, jer linjak voli ulaziti u mirisni oblak. U primamu je dobro staviti i mamce kojima se lovi, od crvi i nasjeckanih glista, pa do kukuruza. To su ujedno i najbolji mamci za ribolov linjaka.

MAMCI ZA RIBOLOV LINJAKA

Glavni je mamac crvena glista - đubretara. U proljeće je dobar mamac i pahulja kruha te snop krupnih crvića (tzv.škota). Kukuruz je odličan mamac u toplijem dijelu godine, kad se voda zagrije.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena