Pecanje karasa


Latinski: Carassius carassius
Engleski: Crucian carp
Francuski: Carassin
Talijanski: Carassio
Njemački: Karausche
Naraste do: 2 kg
Prosjek: 10 do 20 dag
Nije zaštićen lovostajem i minimalnom dužinom.

Krasi ga zlatno-žuto, tamno, gotovo crno, plosnato i široko tijelo. Leđa i bokovi su mu tamniji, a trbuh svjetliji, često zlatno-žut. Sličan je šaranu ljuskašu i babušci. Mrijesti se u travnju i svibnju. Na ćalost postao je veoma rijetka riba u hrvatskim vodama, Istisnula ga je babuška.

Prije četrdesetak godina nastanjivao je većinu nizinskih voda, prije svega mrtvica, bara, rukavaca, ritova, ribnjaka. Veoma je otporan i može živjeti i u uvjetima s malom koncetracijom kisika. Još se poneki primjerak može naći u zaboravljenim starim tokovima rijeka i potoka, mrtvicama, ribnjacima, te ponešto u rijeci Mrežnici i jezeru Bajer. Trebalo bi ga zaštiti, pa i uvesti trajnu zabranu ribolova na karasa.

Najbolje vrijeme za ribolov je ljeto i jesen. Hrani se ličinkama, crvima i biljnom truleži. Veoma je oprezan i teško ga je uloviti. Zbog toga su ga nekada ribolovci rado ciljano lovili, ali i radi kvalitetna mesa. Ranije, kad ga je bilo puno u vodama i kad nije bilo babuške, koristili su ga i kao odličan mamac za ribolov na krupne grabežljivce, prije svega štuku i soma. Danas su ulovi ove ribe slučajni i sporadični.

PRIBOR ZA PECANJE KARASA

Lovi se lakim priborom na plovak, najčešće klasičnim direkt štapovima, ali i laganim match ili feeder štapovima. Štap treba imati akciju vrhom. Najčešće se lovi sistemima s tankim najlonom, promjera do 0,15 mm i udicama veličine br. 16 do 20.

MAMCI ZA RIBOLOV KARASA

Najbolji mamci su gujavice (tanke đubretare ili kalifornijske) i crvi, a zatim kruh i tijesto.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena