Ribolov kalifornijske pastrve


Latinski: Oncorhynchus mykiss (Salmo gairdneri irideus)
Engleski: Rainbow trout
Francuski: Truite arc-en-ciel
Talijanski: Trota iridea
Njemački: Regenbogenforelle
Naraste do 20 kg
Orosjek: 0,5 do 1 kg
Nije zaštićena lovostajem.
Minimalna mjera: 30 cm

Po tijelu je krase crne nepravilne pjege. Leđa su joj tamnozelena, a po tijelu joj se proteže karakteristična linija duginih boja. Iz domovine, Amerike i Kanade, u naše europske vode unijeta je 1893. Podnosi i topliju vodu. Mrijesti se od prosinca do veljače. Grabežljivac je. Hrani se drugom ribom, mekušcima i kukcima.

Kalifornijska pastrva stanovnik je većine naših salmonidnih voda, ali i nekih jezera (Sabljaci, Lovke), pa i komercijalnih ribnjaka (Zaprešić, Granešina). Među naše najbolje otvorene vode ubrajaju se rijeke Vitunjčica, Čabranka, Krka, Dobra, a ima je i u Gackoj. Odlična nizinska voda za ribolov kalifornijeske pastrve jest derivacijski kanal HE Dubrava u Svetoj Mariji. Zanimljivo je da ju se ondje može uloviti i u obližnjoj rijeci Dravi. Iako se dugo vjerovalo da se ne može sama mrijestiti, ribolovci tvrde da se ovdje kalifornijska pastrva uspješno razmnožava.

Ima sportskih ribolovaca koji kalifornijsku pastrvu, kao alohtonu vrstu, ne cijene previše. No, ona je odlična sportska riba. Na većini voda, kao i ostale pastrve u Hrvatskoj, smije se loviti samo umjetnim mamcima. No, na nekim komercijalnim ribnjacima i uz posebnu dozvolu na nekim je otvorenim vodama moguć ribolov i prirodnim mamcima. Takav ribolov, na otvorenim vodama, a pogotov na jezerima, veoma je popularan u mnogim europskim zemljama, a prije svega u Italiji, Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Bugarskoj i Andori.

Međunarodna konfederacija ribolovaca CIPS-a, odnosno njena federacija FIPSed, svake godine organizira svjetska prvenstva u ribolovu pastrva živim mamcima na brzim vodama (postoje i prvenstva na zatvorenima) te u ribolovu umjetnom muhom i spin ribolovu s obale. Može težiti i više od 20 kilograma, ali u prosjeku se love daleko manji primjerci (do 2 kg).

PRIBOR ZA PECANJE KALIFORNIJSKE PASTRVE

Za spin i mušičarski ribolov koristi se isti pribor kao i u ribolovu potočne pastrve. Najlon na koturu u spin ribolovu ne treba biti deblji od 0,20 mm. Za blink je najbolje upotrebljavati štap dužine do 2,5 m, akcije A ili B, težine izbačaja 5 do 20 grama.

U ribolovu prirodnim mamcima na rijekama koriste se posebni dugi štapovi s prilagodljivom dužinom, odnosno mogućnočću skraćivanja i produživanja dijelova štapa. To omogućuje da se lovi štapom u punoj dužini ili skraćeno - pod drugom obalom ili pod nogama. To su tzv. ''Trotta Torente'' štapovi, po talijanskom nazivu. Dužine su do 10,50 metara. Na štapu se nalazi rola koja služi kao ''skladište'' najlona promjera do 0,22 mm. Na osnovnoj uzici nema plovka, već samo signalizator koji omogućuje vođenje i praćenje sistema. Sistem je jednostavan ili se sastoji od posebne staklenke i žičane spirale ili od niza sitnih olovaca poredanih jedno do drugoga na različitim razmacima. Sistem s obje strane završava vrtilicama. Na kraju donje vrtilice nalazi se udica bez kontakuke na koju dolazi mamac kojim se ''blinka'' oko i ispod kamenja te tako lovi pastrvu.

U ribolovu na jezerima koriste se posebni ''tele match'' štapovi, ''Trotta Lago'', različite gramaže i dužine 2,50 do 4,20 m. Na štapu se nalazi brza match rola i najlon promjera do 0,20 mm. Na osnovnom najlonu nalazi se ''bombeta'' - tzv. tonući plovak, koji može biti tonući, suspending i plivajući te vrtilica, ispod koje se nalazi dugi predvez s udicom i mamcem, koji se zabacuje i zatim vodi do obale, različitom brzinom, vibracijom ili pauzama.

MAMCI ZA LOV KALIFORNIJSKE PASTRVE

U mušičarskom ribolovu lovi se suhim i tonućim muhama veličine udice 8 do 12. Varalicom se najčešće lovi leptirima br. 1 do 3, manjim voblerima (najčešće onima koji oponašaju malu pstrvu ili onima kričavih žuto-narančastih boja) te manjim žlicama i raznim varijantama silikonskih varalica na jigg glavi (nife, male ribice, crvi i sl.).

U ribolovu prirodnim mamcima na natjecanjima lovi se isključivo camulom (vrsta crva) i gujavicama.

Uz potočnu, kalifornijsku, hrvatske vode (rijeke jadranskog sliva) nastanjuju i vrlo ugrožena mekousna pastrva te jezerska pastrva (bilo ih je u Plitvičkim jezerima, Omladinskom jezeru i dr.). Sve odreda su grabežljivce, kojima su velika usta naoružana oštrim zubima. hrane se ribama, larvama i kukcima.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena