Ribolov jeza


Latinski: Leuciscus idus
Engleski: Ide
Francuski: Ide mélanote
Talijanski: Ido
Njemački: Aland
Naraste do: 4 kg
Prosjek: do 0,5 kg
Zabrana ribolova 1.5. do 31.5. u dunavcima Poretak, Ostrovski, Vučedolski, Opalovački i Renovski
Minimalna mjera: 25 cm

Jez, jaz, protfiš, ili kako već sve ne zovu ovu ribu, nastanjuje mnoge naše vode dunavskog sliva. To je lijepa riba srebrnastih bokova i bijela trbuha. Leđa su mu tamnija, a peraje crvenkaste. Mrijesti se u svibnju u plićacima, kad ženka položi i do 100.000 jaja. Na jelovniku su mu male vodene životinje, ličinke i kukci. Kod nas može narasti i do 3 kg težine, ali prosječni lovni primjerci manji su od 500 grama.

U Švedskoj se početkom svake godine (ožujak - travanj) održava jedno od vodećih europskih profesionalnih natjecanja u lovu ribe udicom na plovak, Scandinavian Masters. Na tom se natjecanju četiri dana naizmjenično lovi na rijekama Lode i Sege, jednoj u predgrađu Malmea, a drugoj tridesetak kilometara sjeverno. Za obje je karakteristično to da nisu pretjerano duboke, tek metar do metar i pol. No, u obje vrvi od ribe. Uz krupne štuke koje su za te rijeke karakteristične, za ribolov na plovak zanimljive su i po iznimnu bogatstvu krupne bijele ribe: krupne bodorke, grgeča, deverike i - jeza. Budući da su bodorke teške od 200 do 350 grama, deverike od 500 grama pa do nekoliko kilograma, grgeči od 300 do 1000 grama, a jezevi od 300 do 1500 grama, ovdje nije nikakvo čudo kad se za četiri sata ribolova ulovi dvadesetak i više kilograma ribe. Najbolji ulove i do100 kg ribe za četiri sata.

Jez je stanovnik nizinskih rijeka mirnijeg toka i po mnogočemu nalikuje na klena. Voli dublju vodu (gdje ga treba i tražiti), posebice s pjeskovitim ili šljunkovitim dnom. Ribolovna sezona na jeza traje 365 dana u godini, pa je ribičimata riba i zbog toga zanimljiva. Najbolje se lovi tijekom proljeća i jeseni.

PRIBOR ZA RIBOLOV JEZA

Budući da je pomalo svežder, jeza se uspješno može loviti i umjetnim mamcima (male varalice - leptir br. 0 do 2; umjetne muhe) i raznim tehnikama s plovkom (najčešće bolognese štapovima, ali i dubinskim postavama). U tom slučaju od mamaca na prvom su mjestu glista, kruh, žganci, skakavci, crvi, kuhana pšenica. Uspješno ih se može loviti i na zrno, odnosno dva zrna kukuruza šećerca. Na sporim rijekama plitka toka može se loviti i match tehnikom s laganim wagller plovcima.

U ribolovu s plovkom(bolognesom, matchom, dugim direkt štapovima ili štekom), treba koristiti tanje najlone, ne deblje od 0,16 do 0,18 mm (za blink se može koristiti najlon najviše do 0,20 mm).

Težina - nosivost plovka prilagođava se situaciji, ali uglavnom ne treba biti teži od 1,5 do 4 grama. Veličina udica kreće se od 12 do 16.

U varaličarskom priboru najbolje je koristiti štap dužine 2,10 do 2,70 m, akcije A i težine bacanja do 15 grama.

MAMCI ZA PECANJE JEZA

U ribolovu plovkom: glista, crv, kuhana pšenica, kukuruz, pahulja kruha.
U ribolovu varalicom: leptir br. 1 - 3, silikonske imitacije crva, nimfi, mali vobleri.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena