Ribolov grgeča

Latinski: Perca fluviatilis
Engleski: Perch
Francuski: Perche
Talijanski: Persico
Njemački: Flussbarsch
Naraste do: 6 kg
Prosjek: 0,2 do 0,3 kg
Nije zaštićen lovostajem i minimalnom dužinom.

Bandar, okun, kostreš - neka su od narodnih imena za gregeča, ribu koja je veoma raširena na nizinskim vodama. rijekama i jezerima cijele Europe, ali i vodama Sjeverne Azije i Sjeverne Amerike. Bez obzira na to što ova riba ne naraste velika (prosječni primjerci u vodama Hrvatske nisu teži od 200 do 300 grama i duži od 20 cm), ribolovci je cijene. Prije svega zbog ukusna mesa, ali i sportskog užitka koji može pružiti. Grgeč pripada širokoj porodici pravih grgeča - Percidae. Lako je prepoznatljiv po dvjema leđnim perajama, postavljenim blizu jedna drugoj, po nazubljenju i bodljikavu škržnom poklopcu te čvrstim, jakim krljuštima, koji se dosta teško čisti. Krasi ga pet do devet uzdužnih pruga. Žutozelenkaste je boje, bijelo-žuta trbuha i crveno-sivih peraja. Mrijesti se od ožujka do lipnja. Tada ženka položi i više od 150.000 jaja. Grabežljivac je koji se hrani i drugom ribom.

Nastanjuje podjednako i otvorene i zatvorene nizinske vode. Ima ga u rijekama, jezerima i ribnjacima. Nastanjuje i u duboka jezera. Živi u jatima, pa gdje se ulovi jedan, često će brzo na udicu doći i drugi primjerak. U vodama Hrvatske primjerci teži od pola kilograma već su pravi kapitalci. Danas u svijetu ima malo destinacija gdje ćive krupni grgeči, vode gdje nije problem uloviti grgeča težeg od 1 kg. To su prije svega sjeverne vode i vode Dalekog istoka. Tako još u ruskim rijekama ima kapitalaca.

Grgeč je riba koju se lovi cijele godine. Najbolje, ipak, u veljači, lipnju, te od studenoga do prosinca. Grgeč je grabežljivac i podjednako se uspješno može loviti prirodnim i umjetnim mamcima. Može se loviti raznim tehnikama, pa i mušičarenjem. No, ribolov varalicom - spin tehnika i postavom na prirodni mamac, na dnu ili s plovkom - najučin - kovitiji su. Sitnije primjerke veoma se uspješno može loviti lakšim sistemima s plovkom klasičnim direkt štapovima dužine do 6 metara ili bolognese tehnikom u ribolovu na rijekama i jezerima.

Bez obzira na njezinu veličinu, za sportske ribolovce to je značajna riba. Riba koja juriša i na mamce neprimjerene svojoj veličini. Zato nije čudo kad se na kedera, npr. bodorku od 18 cm, manjim udicama i prirodnim mamcima ili manjim varalicama u pokretu na lagani spin pribor, može se uloviti puno ove ribe i provesti lijep dan na vodi. Ribolovci grgeča cijene i zbog njegova izvrsna mesa.

PRIBOR ZA RIBOLOV GRGEČA

U ribolovu prirodnim mamcima lovi se lakšim dubinskim tehnikama, s plovkom ili bez njega, na gujavice, crve, komadiće ribe (repić) ili filet te male žive kedere. Umjetnim mamcima grgeč se lovi ponajprije manjim varalicama, leptirima, žlicama i silikoncima te umjetnim muhama koje oponašaju male ribice (potezanke ili streameri).

Za blinkeraški ribolov potreban je štap izbačaja do 20 grama, dužune do 2,10 eventualno do 2,70 m, vršne akcije, manja rola bržeg prijenosa s najlonom promjera do 0,20 mm (veličine 2500 po Shimanu). Od varalica najučinovitije su manje žlice, tipa effzett, te manji vobleri dubokoronci, leptiri br. 2 do 3, ali i gumene varalice - silikonci, tipa tvister, shad, razne nimfe i slične imitacije ili imitacije malih riba, s laganim vođenjem i potezanjem na mah s kraćim zastojima.

Kad zahladi, u kasnu jesen i zimi, najbolji način ribolova na grgeča jest klasični dubinski (s plovkom ili bez njega) na živog ili mrtvog kedera, odnosno komadić ribice (polovica - repić ili filet). Za taj ribolov potreban je štap dužine do 5 m (klasični teleskop), akcije B, tećine izbačaja do 80 grama, rola (može i direktaš ako su takvi uvjeti na vodi) i najlon promjera do 0,22 mm (najviše do 0,30 mm - može lupiti štuka). Od udica upotrebljavaju se ''anjfakice'' (jednokuke) šarenke. Plovak možete, ali i ne morate koristiti, ovisno o varijanti tehnike ribolova. Sistem se slaže ovisno o tome je li olovo na dnu, a udica iznad - kad se lovi bez plovka ili da je udica ispod olova - kad se lovi s plovkom.

MAMCI ZA PECANJE GRGEČA

Umjetni: manje varalice, leptiri, žlice i silikonci. Umjetne muhe koje oponašaju male ribice (potezanke ili streameri).

Prirodni: živa ribica - keder (najbolje gavčica, mala uklija, bodorka, crvenperka, šćebašćok, grundl - krkuša), kišna gujavica, crvi ''škoti''.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena