Pecanje deverike

Latinski: Abramis brama danubi
Engleski: Bream
Francuski: Breme commune
Talijanski: Abramide Comune
Njemački: Blei, Braschen
Naraste do: 9 kg
Prosjek: 0,5 - 1 kg
Nije zaštićena lovostajem

Deverika je riba plosnata tijela, visoka hrpta. Prepoznatljiva je i po većim srebrnastim ljuskama. Hrani se mekušcima, larvama, crvima i kukcima. Mrijesti se u svibnju i lipnju, kada ženka položi i do 500.000 jaja. Dosegne i viđe od 5 kg težine. No, lovni primjerci daleko su manji. Najčešće se love primjerci teški do nekoliko stotina grama pa do jednog kilograma. Deverike od 500 grama na više te one preko kilograma veoma su atraktivan, ali često i teško uhvatljiv plijen. Slične su joj i kesega i krupatica. Neiskusni ribiči često ih zamjenjuju.

Deverika je riba nizinskih zatvorenih i otvorenih voda. Treba je tražiti u dubokim mirnim mjestima rijeka, jezera i ribnjaka, gdje ima vodenog bilja. Kreće se u jatima. Najbolje vrijeme za ribolov je od proljeća, prije mrijesta, pa poslije mrijesta sve do kasne jeseni.

U sportskom ribolovu može se loviti gotovo svim tehnikama ribolova s plovkom ili bez njega. Vole je i ribolovci natjecatelji, pa se lovi direkt štapovima, bolognese tehnikom, match tehnikom, štekom (polagaljkom) te lakim i srednje teškim dubincima, a posebno efikasno feeder tehnikom. Odlična je sportska riba i veoma je cijene nizinski ribolovci - plovkaroši, a posebice natjecatelji u lovu ribe udicom na plovak i feeder ribolovu.

Zbog posebna primanja mamca karakterističan je griz deverike. Najčešće se očituje izdizanjem plovka i polijeganjem na površinu vode, što je pouzdan znak i za kontru i da je mamac primila plosnata ljepotica.

POTREBAN PRIBOR ZA PECANJE DEVERIKE

Polagaljkom . štekom, s tanjom gumom (0,8 mm) provučenom kroz prva dva dijela top seta, vrlo se uspješno mogu loviti veoma kruone deverike. Uz šteku dužine do 11 m, za ovakav ribolov sistem je najbolje napraviti od najlona promjera 0,10 mm (osnovni) i 0,08 mm (predvez). Koriste se pritom plovci s dugom antenom nosivosti od 4 x 16 do 0,75 g. Od udica koriste se one duljeg vrata, tanke i fine (za upotrebu krvnih crvi) veličine od broja 18 do 20. Udica se veže na predvez dug 20 cm. Prva olovnica postavlja se odmah na vrh predveza, zatim se nešto veća olovnica postavlja 5 cm više, a potom grupa još većih olovnica na razmaku od 10 do 15 cm iznad druge olovnice.

Za takav ribolov potrebna je i primama. Najbolje je kupiti gotovu primamu za primamljivanje deverike. Na lovnu poziciju odmah na početku ribolova izbaca se desetak kugli pripremljene smjese, a zatim se tijekom ribolova povremeno u vodu bacaju kuglice zemlje u koju je umješan fui.

U klasičnom ribolovu deverike, srednje dugim i dugim direktašima (5-7 m), sistem može biti isti, ali je plovak(jer se drugačije ne može zabaciti) nosivosti od 0,5 do 2 grama (ovisno o duljini štapa kojim se lovi i uvjetima na vodi).

U dubinskom ribolovu, ponajprije feeder tehnikom s hranilicom, koriste se najloni promjera do 0,22 mm i veće udice. Na velikim jezerima i sportskim ribnjacima odlično se može loviti match tehnikom s vagler plovcima.

MAMCI ZA PECANJE DEVERIKE

Kao mamac na udicu se postavlja krvni crv ili ver de vas. Odlični mamci su i crvi, gliste, kruh, žganci. kuhana pšenica, a posljednjih godina čak i manje boilie.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena