Pecanje crvenperke


Latinski: Scardinius erythrophthalmus
Engleski: Common rudd
Francuski: Rotengle, gardon rouge
Talijanski: Scardola
Njemački: Rotfeder
Naraste do: 1 kg
Prosjek: 0,10 kg
Nije zaštićena lovostajem.

Crvenperka je slične građe tijela kao bodorka. Najlakše ih je razlikovati po boji i smještaju trbušnih peraja. Crvenperka, naime, ima žarkocrvene peraje, osim prsnih, koje su narančaste. Od bodorke najlakše ju je razlikovati po trbušnim perajama, koje su kod crvenperke, smještene ispred leđne, dok su kod bodorke one više ispod leđne peraje. Crvenperka se mrijesti od svibnja do srpnja i tada ženka položi više od 200.000 jaja.

U ''konkurenciji'' bijelih slatkovodnih riba dvije su vrste posebice aktualne i atraktivne za ribolov tijekom cijele godine. Jesen je najbolje vrijeme za ulove krupnih, kapitalnih primjeraka ovih vrsta riba, a sezona najboljeg ribolova je od sredine proljeća pa do kasne jeseni. Riječ je o bodorci ili žutooki, odnosno crvenookici i crvenperki. Obje ribice su veoma slične  i bliske, i izgledom a i po načinu života, odnosno ribolova.

Bodorka i crvenperka razlikuju se i po prosječnoj veličini. Bodorka može težiti i više od kilograma (kapitalni primjerci), dok je crvenperka rijetko teža od 500 grama. Na našim vodama najčešće se love daleko manji primjerci: crvenperkice težine oko 100 do 150 grama, a bodorke do 200 grama težine.

Obje ribice nastanjuju i otvorene i zatvorene nizinske vode. Vole područja obrasla biljem. Treba ih zato tražiti i loviti u području vodene vegetacije, trske, uz panjeve i korjenje drveća.

Iako se često love u slobodnom ribolovu, ciljano, bilo radi mesa bilo radi zabave, odnosno rekreacije, najčešće ih love natjecatelji u disciplini lova ribe udicom na plovak, jer ih se može uloviti mnogo, a i mogu se uloviti krupniji primjerci. Rado ih love i ribiči na grabežljivce, posebice oni koji čekaju štuku, smuđa i soma. Postavljene na udicu, i bodorka i crvenperka dugo žive i uspješno mame te predatore. U konkurenciji kedera, bodorka i crvenperka visoko kotiraju na jelovniku i tih a i drugih grabežljivaca.

PRIBOR ZA PECANJE CRVENPERKE

Ribolov na te dvije vrste ima svojih različosti, ali generalno gledajući, tehnika i taktika ribolova je ista.

Ovisno o konfiguraciji vode na kojoj se lovi i uvjetima ribolova, od tehnika ribolova na raspolaganju je ribolov štapovima direktašima različitih dužina (od 3 do 7 m), polagaljkom i match ribolov. Svaka od tih tehnika zahtijeva posebnu pripremu sistema, no bitno je da sistem mora biti što finiji. Na našim vodama rijetko se u ribolovu bodorke i crvenperke koriste sistemom s najlonom promjera većeg od 0,12 mm, odnosno na match priboru 0,16 mm, kao ni udice veće od broja 16. Najčešće se lovi udicama veličine od broja 20 do broja 16. Pritom se upotrebljavaju lagani plovci, opterećeni olovnim kuglicama, odnosno na matchu manji vagleri. No, ima voda na kojima se love iznimno krupne crvenperke, odnosno bodorka: primjerice na skandinavskim rijekama (u Švedskoj i danskoj) te u Irskoj, gdje su bodorke prosječno teške oko 250 grama, a love se direkt štapovima dužine do 8 m, vrlo čvrste i jake akcije, s najlonima promjera čak i do 0,22 mm. Na takvim vodama bodorke se mogu efikasno loviti i laganom dubinskom feeder tehnikom.

MAMCI ZA LOV CRVENPERKE

Uspješan ribolov bodorke i crvenperke podrazumjeva prihranjivanje i mamljenje. Uz gotove domaće, postoji velika ponuda stranih smjesa za primamljivanje. Od vodeći proizvođača smjesa za primamljivanje bodorke i crvenperke može se spomenuti Seans, Mosella, Van den Eynde, Antiche Pasture, Trabucco, Milo itd. Od mamaca na prvom mjestu su crvi (pinkiji za sitne primjerke, a škoti za krupnije), casteri (za krupnije ribe), sitne gujavice ''đubretare'' te manje kuglice kruha ili kakva žganca - tijesta, bilo iz ''kućne radionice'' samog ribiča ili gotovi, industrijski. Mnogi krupni primjerci do sada pali su i slučajno u ribolovu na druge vrste, na kukuruz šećerac. No, to je već iznimka.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena