Balavac i ribolov balavca


Latinski: Gymnocephalus cernua
Engleski: Ruffe, pope
Francuski: Grémille
Talijanski: Acerina
Njemački: Kaulbarsch
Naraste do: 0,4 kg
Prosjek: do 0,1 kg
Nije zaštićen lovostajem i minimalnom dužinom.

Najsitniji predstavnik obitelji grgeča u našim vodama jest balavac. Ribica sluzave kože, karakterističnih grubih ljuski i leđne peraje s oštrim, šiljastim vršcima, te bodljikavih škržnih poklopaca. Nastanjuju često vode bržeg toka - sve do područja mrene. Nalazimo ih u rijekama dunavskog sliva, s pješčanim i šljunkovitim dnom.

U nas žive dvije vrste balavaca: obični, latinskog imena Acerina cernua i prugasti ili Acerina schraester. Obje vrste imaju mala usta, pa se u njihovoj prehrani ne nalaze veći zalogaji, iako je riječ o grabežljivcima, koji se hrane beskralježnjacima dna, ikrom i ribljom mlaži.

Obični balavac ima svjetlozelena do sivkasta, ''SMB'' leđa, posuta tamnijim pjegama koje se protežu preko cijelog tijela sve do trbuha, koji je bijel. Pjegama su posute i leđna i repna peraja.

Prugastog balavca može se razlikovati od običnoga po nešto dužem tijelu, šiljastoj glavi i naroćito po uzdužnim prugama na tijelu. Obično ih je od tri do četiri. Prugasti balavac je i nešto tamnije, žućkastije boje.

Oba balavca narastu do 25 cm dužine i do 400 grama težine. Obični balavac u mrijest odlazi nešto ranije, več od ožujka i mrijesti se do svibnja, kada ženka položi oko 10.000 jaja. Prugasti balavac mrijesti se od travnja do svibnja, a plodnost ženke je identična. Naravno, početak i kraj mrijesta pomiču se ovisno o klimatskim uvjetima, a vjerovatno i zbog klimatskih promjena u svijetu. Ova riba spolno je zrela sa dvije godine.

Iako se balavcima rado hrane veći predatori, kao što su štuka, smuđ, som i dr., ribiči veoma rijetko koriste balavce kao mamce na udici. No, znaju ih loviti zbog njihova veoma ukusna mesa. Poseban specijalitet jest juha od balavaca.

PRIBOR ZA PECANJE BALAVCA

Najčeće ih ulove slučajno prilikom ribolova druge vrste riba, kojom od dubinskih tehnika. Za ciljani ribolov na ovu ribu treba koristiti finije sisteme i tanje najlone (do 0,12 mm), te manje udice dužeg vrata (br. 16 - 20). Od tehnika najprimjerenija je ona s plovkom, bilo direkt štapovima bilo bolognese štapovima.

MAMCI ZA RIBOLOV BALAVCA

Najbolji su mamci tanke crvene gujavice (kalifornijske, žubretare), crvi, a za veće primjerke i mali filet od ribljeg mesa.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena