Pecanje babuške


Latinski: Carassius auratus gibelio
Engleski: Prussian Carp
Francuski: Carrasin argenté
Talijanski: Carpa di Prussia
Njemački: Giebel
Naraste do: 5 kg
Prosjek: 0,3 - 0,5 kg
Nije zaštićena lovostajem i minimalnom dužinom.

Porijeklom je iz Kine. Ima srebrne krljušti. Građom tijela nalikuje na pitoma šarana ljuskaša, ali nema brčiće. Što namjerno, a što slučajno, iz ribnjaka unijeta u otvorene vodotokove. Posljednih godina dvadesetog stoljeća osvojila je sve nizinske vode Hrvatske. Mrijesti se u svibnju i lipnju. Babuška i u tri vrste navrata izbaci i do 400.000 jaja. Niz godina od njezina unošenja u vode Hrvatske babuška se razmnožavala kod nas, zbog visokog postotka ženske populacije - ginogenezom. Spolno zrele ženke parile su se s mužjacima srodnih vrsta. No, danas je populacija muških jedinki bitno porasla. U Europu je unijeta sredinom 19. stoljeća. Preko Mađarske iz tamošnjih ribnjaka brzo se proširila nizinskim otvorenim i zatvorenim vodama. Karakteristična je za spore mirne vode, bare i rukavce te prije svega mnoge sportske ribnjake, no ima je i u rijekama.

Iako je neki cijene previše, u sportskom ribolovu ima itekako značajno mjesto. Lovi se gotovo cijele godine, no najbolje od ljeta do kasne jeseni. U vodama gdje ima (pre)više u pravilu nije krupna. Veličine je dlana, pa je često zovu i ''dlanašicom'', ali ondje gdje ima povoljne uvjete i dosta hrane, može težiti i više od tri kilograma. Primjerci teški 500 i više grama smatraju se već pravim ulovima.

Vrlo je otporna, a ribiči je love zabave radi, ali i kao mamac za druge veće grabežljivce, kao što su štuka i som. Manje primjerke babuške i nije tako teško prevariti i uloviti. No, s većima to je već druga priča. Ipak, u oba slučaja, s odgovarajućom pripremom uspjeh neće izostati.

PRIBOR ZA PECANJE BABUŠKE

Babušku se može uloviti raznim tehnikama. Od match i štek tehnike do ribolova na dnu u šaranskom ribolovu bez plovka. Najučinkovitiji je ribolov direkt štapovima, dužine 6 - 7 metara, nešto jače konstrukcije i akcije A. Sistem kojim treba loviti najbolje je složiti od osnovnog najlona promjera do 0,12 mm, s plovkom do 12 (ovisno o veličini babuške koju očekujemo).

Zanimljiv je i ribolov babuški štekom ili polagaljkom (s gumom u vrhu) s tankim najlonom te ribolov match tehnikom, finim laganim match štapovima s rolama na kojima je najlon promjera do 0,18 mm. Na taj način moguće je, bilo s hranilicom na dnu bez plovka (feeder tehnikom), bilo s vagler plovcima (match tehnikom), na većim daljinama, ulovitivrlo krupne babuške.

MAMCI ZA PECANJE BABUŠKE

Od mamaca na prvom mjestu su crvi, gujavice i kukuruz šećerac, ali uspješno se može loviti i na kruh razne žgance te manje boilie. Za ribolov babuške bitno je primamljivanje. No, babuška nije previše izbirljiva pa će je zadovoljiti i jednostavna smjesa za šarana, na bazi kukuruznog brašna, koju treba izbacivati na lovnu poziciju u obliku kugle veličine manje naranče. Postoje gotove smjese za ovu ribu i najčešće nose oznaku ''Carrasio''. U nekoliko sati moguće je tako uloviti i po nekoliko kilograma babuški.

U ribolovu babuški korisno je praćkati povremeno crve ili kukuruz ''na plovak''. To efikasno privlači babuške na lovnu poziciju, a često će privući i šarana.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena