Pecanje američkog soma


Latinski: Ictalurus nebulosus (Lesueur, 1819)
Engleski: Catfish
Francuski: Barbotte brune
Talijanski: Pasce gatto nebulosa
Njemački: Zwergwels
Naraste do 3 kg
Prosjek: 150 do 300 grama
Nije zaštićen lovostajem i minimalnom dužinom.

Nema ljuske. Na leđnoj i prsnim perajima ima bodlje. Glava mu je široka i velika kao u svih somova. oko usta ima osam brčića. Tamne je boje, po bokovima svjetlije, a po trbuhu prljavobijel.

Izrazit je grabežljivac. Svežder je koji se hrani svim i svačim, pa i ikrom drugih riba. Cverg, rogan, patuljan, pasanac, bastard, klinkton, tek su neka od imena u nas za američkog soma, ribu koja je istovremeno i nevoljena i voljena. Nema gdje je nema.

Otkako je prije sedamdesetak godina unijet u europske ribnjake, nepažnjom se raširio (valjda) u sve otvorene i zatvorene vode. U postojbini, Sjevernoj Americi, jedna od vrsta somova - cat fisha. U Americi naraste i do nekoliko kilograma težine. No, u europskim vodama ni blizu tome. Točnije, u prosjeku nije teži od 300 grama. Primjerci teški 500 grama već su pravi kapitalci, a oni preko kilograma težine nevjerojatni komadi. Na žalost u prenapučenim vodama ova je riba još sitnija. U prosjeku nije duža od 10 cenimetara. S obzirom na to da je izraziti grabežljivac, svežder, da je iznimno otporan, da može lako preživjeti i u ekrtemno teškim uvjetima - vodama s malo koncentracijom kisika (gotovo na suhom), u prenapučenim vodama američki som je pravi štetočina. Jede ikru (i riblju mlaž) drugih vrsta, narušava ravnotežu, a svojom lakomošću onemogućuje drugim vrstama da uopće dođu do mamca ponuđena na udici. Zato ga na takvim vodama ribiči manje cijene ili ga uopće ne vole loviti. Još kad se uz to zna da na leđnoj i prsnim perajama ima bodlje koje mogu (ako nezgodno primate) itekako raskrvariti ruku, onda je cijela crna priča za ovu ribicu zacementirana. No, sportskoribolovno gledano, ipak nije sve tako crno pa glede američkog soma postoji i druga strana medalje.

Američki som izvrsna je ribica za ribolov gdje je ima, može ga se u kratkom vremenu uloviti i po nekoliko kilograma. Isto tako u Hrvatskoj ima voda (Pionirski bajer u Ivancu, jezero Borovik u Đakovu, Trpetov bajer, jezero Savica u Zagrebu, itd.) gdje ima lijepih pa i kapitalnih primjeraka američkog soma. Tu nije rijetkost uloviti četvrt kilograma teške, pa i veće somove. Npr. na jezeru Borovik ima pravih kapitalaca težih od kilograma. Ribolov na ovako lijepe i velike primjerke može biti itekako zanimljiv, a uz sve to američki som ima izvrsno (slatkasto) meso, za koje neki tvrde da mu nema ravna u ribljem svijetu. Nema kostiju, osim kralješnice.

Američki som na prvi pogled nalikuje na pravog soma. No, razlikuje se od njega po veličini, zatim po tome što oko usta ima osam brčića i, dakako, po oštrim bodljama, koje naš veliki som nema. Brzo se razmnožava. Ženka položi od 6 000 do 13 000 jaja. U proljeće, kad se izlegu mali somovi, mogu se vidjeti kao velike crne kugle koje se valjaju jezerom, ribnjakom ili barom. Veoma je otporan. Američki som može preživjeti i po više sati, pa čak i cijeli dan, ako je samo u vlažnoj travi. Također, kad ga se čisti, treba mu odrezati glavu, jer se u protivnom riskira da očišćena trbuha ''zapliva'' u tavi.

Najbolje vrijeme za ribolov je rano jutro, noć i kasna večer, odnosno pri promutnoj, lagano povišenoj vodi, najčešće za vrijeme kiše. Sezona ribolova traje pd druge polovice proljeća pa sve do kasne jeseni. Zimi se uvlači u mulj i miruje.

PRIBOR ZA PECANJE AMERIČKOG SOMIĆA

Lovi se lakšim i srednje teškim dubinskim priborom. Najčešće na dnu bez plovka, ali efikasni su i svi sistemi s plovkom. Treba koristiti udice većeg vrata jer ako niste kod štapa, može progutati ''do repa''. Najlon ne treba biti većeg promjera od 0,25 mm . Budući da je američki som riba dna, mamce mu na dnu treba i servirati.

MAMCI ZA PECANJE AMERIČKOG SOMA

Od mamaca na prvom mjestu su gliste, mali kederi i komadići ribice (repić ili filet). Za veće primjerke najbolje je upotrijebiti repić ribice ili filet. bilo je slučajeva da su veći primjerci lovljeni na manje varalice, sporo voženje tik iznad dna.

Popularni postovi s ovog bloga

Pecanje smuđa

Ribolovni sistemi

Pecanje klena